Hírzóna

A szegedi rendőrök hívták fel a figyelmet az adventi időszakban történő esetek elkerülésére

A szegedi rendőrök hívták fel a figyelmet az adventi időszakban történő esetek elkerülésére

Márton Andrea
2023. december 8., péntek
A szegedi rendőrök hívták fel a figyelmet az adventi időszakban történő esetek elkerülésére

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az adventi várakozás időszakában a bűncselekmények, a közúti közlekedési balesetek megelőzését fokozott közterületi jelenléttel igyekszik biztosítani. A Bűnmegelőzési Osztály vezetője, valamint a Balesetmegelőzési Bizottság titkára közösen hívta fel a figyelmet az ünnepekre való készülődés legfontosabb prevenciós tudnivalóira.

Fotó: Csongrád-Csanád vármegyei rendőrség Facebook oldaláról
  • A bevásárlóközpontokban, karácsonyi vásárokban fokozottan figyeljetek értékeitekre, táskáitokat ne hagyjátok őrizetlenül a bevásárlókocsin. Pénztárcáitokat, mobiltelefonjaitokat, okmányaitokat jól zárható, biztonságos helyen tároljátok.

 

  • A karácsony a családi összejövetelekről, a vendégjárásról szól, ami a közúti forgalom jelentős növekedését eredményezheti, ráadásul az út- és látási viszonyok változása is fokozott figyelmet igényel. Természetesen nagyon fontos, hogy a jármű fel legyen szerelve korszerű biztonságtechnikai eszközökkel, de a megfontolt, előrelátó vezetési hozzáállást semmi nem helyettesíti.

 

  • A járművekben látható helyen hagyott csomagok felkelthetik az ártó szándékú személyek figyelmét. Az elkövetőknek pár másodperc is elég, hogy az óvatlanságot kihasználva feltörjék a gépkocsit és megszerezzék a kiszemelt értékeket. A gépjárműben hagyott értéktárgyak nincsenek biztonságban, helyezzétek azokat a csomagterébe!

 

  • A téli időszakban kiemelt fontosságú a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek előírásszerű használata. Alkalmazzátok az életkornak és magasságnak megfelelő speciális védőeszközöket, amelyek használata jelentősen csökkenti baleset esetén a személyi sérülés bekövetkezésének kockázatát.

 

  • Ebben az időszakban gyakrabban találkozhatunk a közterületeken, illetőleg a lakókörnyezetünkben különféle adománygyűjtőkkel. Általában valamilyen karitatív célra hivatkozva próbálnak pénzt szerezni. Azok a szervezetek, amelyek valóban adománygyűjtéssel foglalkoznak soha nem készpénzben kérik a támogatást. Minden esetben legyenek körültekintők, nézzenek utána, hogy kinek küldenek pénzt, kinek ajándékoznak.

 

  • A karácsonyi vendégjárás alkalmával elfogyasztott legminimálisabb alkoholmennyiség is beláthatatlan következményekkel járhat. A zéró tolerancia az év minden napján kötelez a szabálykövetésre. A vendéglátók ne kínálják alkohol tartalmú itallal a járművezetőket! Egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe online, ami természetesen a karácsonyi ajándékok beszerzésére is igaz. Az Online biztonság, pénzügyi tudatosság érdekében mindig csak megbízható kereskedőoldalról, leinformálható eladótól vásároljunk! Amennyiben lehetőség van rá, akkor válasszuk az utánvételes megoldást, vagy a személyes átvételt. Bankkártyáinkkal kapcsolatos adatainkat ne adjuk meg kérésre idegeneknek, távoli elérést támogató alkalmazást pedig soha ne töltsünk le.

 

  • Készüljünk fel arra, hogy a köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást, egy útszakaszon vagy településen belül is, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Ezért javasolják, hogy nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban vezessünk, így csökkenthető a balesetek bekövetkeztének kockázata.

 

  • Gyalogosként is közlekedj óvatosan, a szabályok betartásával, ügyelve a láthatóságra is. Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljünk láthatósági mellényt.

 

  • A közösségi oldalakon megosztott nagyobb értékű karácsonyi ajándékokról, illetve az otthonunkról készült képek, bejegyzések tippeket, ötleteket adhatnak a betörőknek, tolvajoknak. Minden esetben mérlegeljék, hogy milyen tartalmakat osztanak meg. Korlátozzák azoknak a személyeknek a körét, akik láthatják fotóikat, posztjaikat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.