Hírzóna

A régióban itt csökkent legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom

A régióban itt csökkent legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom

Kovács György
2023. december 7., csütörtök
Fotó: MTI: Beliczay László
A régióban itt csökkent legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom

A KSH legfrissebb, októberi adatai alapján országosan csökkent a kiskereskedelmi forgalom, de Csongrád-Csanád jóval nagyobb visszaesés történt mint az ország többi részén, régiós szinten csökkenés tekintetében pedig első helyen végzett vármegyénk.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka. 

 

2023. októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene országosan 6,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1%-kal kisebb lett az értékesítés volumene.

A régióban a legnagyobb kiskereskedelmi forgalmat Bács-Kiskun bonyolította októberben, 69 975 millió forinttal. Mögötte vármegyénk végzett, 56 112 millióval, utolsó helyre pedig Békés került, 39 650 millióval. A forgalomcsökkenés az egész régióra igaz, de szeptember után, októberben is Csongrád-Csanád vármegyében történt a régió legnagyobb csökkenése:

 Volumenindex, előző év azonos időszakához viszonyítva
Bács-Kiskun92,8%
Békés92,7 %
Csongrád-Csanád91,2 %

 

Országosan:

  • Élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1%-kal mérséklődött.
     
  • Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 7,2%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, a használtcikk-üzletekben 7,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15%-kal kisebb lett.
     
  • Csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,3%-kal csökkent.
     
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9%-kal nőttek. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.