Hírzóna

A Médiatanácshoz fordul a Mediaworks

A Médiatanácshoz fordul a Mediaworks

A levél megfogalmazói hangsúlyozzák, hogy az MLE elnöke és főtitkára által alkalmazott eljárásrend számukra teljes mértékben elfogadhatatlan.

2023. december 18., hétfő
A Médiatanácshoz fordul a Mediaworks

A Mediaworks és más médiaszolgáltatók levélben kérik a Médiatanácsot, hogy szüntesse meg a Magyar Lapkiadók Egyesületével (MLE) fennálló, médiaigazgatási feladatok ellátására kötött közigazgatási szerződést.

 

 

Korábban már több meghatározó médiavállalat és kiadó, így a Mediaworks is jelezte, hogy kilép a lapkiadó egyesületből, miután annak elnöke és főtitkára önhatalmúlag, egyeztetés nélkül az MLE egésze nevében tiltakozott a szuverenitásvédelmi törvény ellen, sőt az államfőt is felszólították, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Ezek a médiaszolgáltatók levélben fordulnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához, hogy mondja fel a Magyar Lapkiadók Egyesületével (MLE) fennálló médiaigazgatási feladatok ellátása tárgyában kötött közigazgatási szerződést.

A levél aláírói azzal indokolják a lépésüket, hogy

sajnálatos módon az elmúlt napokban az MLE elnöke és főtitkára az egyesület nevében – annak céljával és alapszabályával sem összeegyeztethető módon – a tagok és az elnökség tudta nélkül olyan politikai indíttatású állásfoglalást és az államfőnek címzett felszólítást adott ki, melyről előzőleg sem a tagokat, sem az elnökséget nem értesítették, véleményüket nem kérték ki.

A levél megfogalmazói hangsúlyozzák, hogy az MLE elnöke és főtitkára által alkalmazott eljárásrend számukra teljes mértékben elfogadhatatlan, tekintettel arra, hogy az egyesület a tagjainak érdekképviseletét nem láthatja el oly módon, hogy a tagokkal való egyeztetésre nem kerül sor. Arra is emlékeztetnek, hogy

az MLE szakmaiságába, eljárásrendjébe és hitelességébe vetett bizalom súlyosan megingott, ezért több tag is kilépett az egyesületből. Köztük az árbevételt, olvasottságot és látogatottságot tekintve kiemelkedően legnagyobb súlyú tag, a Mediaworks Hungary Zrt. A távozók között van a Magyar Demokrata hetilap kiadója, az Artamondo Kft., amely közleményben tudatta, hogy elfogadhatatlannak tartja az eljárást, és az állásfoglalás nyilvános visszavonását követelte. A Képmás Magazin szintén megdöbbenésének adott hangot, követelve az egyeztetés nélkül kialakított szöveg visszavonását. A Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. vezetője, Demeter Szilárd szintén bejelentette, hogy a PKÜ azonnali hatállyal kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből, csakúgy, mint a Médiapiac.com. Hasonlóan cselekedett az Index.hu is, amely rögzítette: immár második alkalommal fordul elő, hogy az MLE vezetése megkerülte tagságát az állásfoglalások kiadásakor, ezért az Index a tagságát nem hosszabbítja meg.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.