Hírzóna

A legfőbb cél jövőre a gazdasági növekedés helyreállítása (videó)

A legfőbb cél jövőre a gazdasági növekedés helyreállítása (videó)

2023. december 29., péntek
A legfőbb cél jövőre a gazdasági növekedés helyreállítása (videó)

Az idei év gazdaságilag nehéz volt, de jövőre már a növekedés helyreállítása az első - erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban beszélt.

 

 

2023 gazdaságilag nehéz volt, a háború, a szankciók, az energiaválság egész Európa gazdaságát lelassította. Brüsszel rossz döntései miatt a magyar kormánynak határozott lépéseket kellett tennie, hogy letörje a szankciós inflációt és megvédje a munkahelyeket, gazdaságot - mondta a miniszter.

A kormány számos intézkedéssel segítette a hazai vállalkozásokat: bevezette a kötelező akciózást, az online árfigyelőt, ösztönözte az állampapírvásárlást és a cégeknek segített kiszabadulni a rossz energiaszerződésekből - mondta Nagy Márton.

A gazdaságvédelmi intézkedésekkel visszaszorítottuk az inflációt, ami év végére 6 százalék körülire csökkenhet.

Szeptember óta újra nőnek a reálbérek és egyre többen dolgoznak. A harmadik negyedévben megindult a gazdasági növekedés, és Brüsszelen a sor, Magyarországnak meg kell kapnia az uniós forrásokat. 2024-ben már a gazdasági növekedés helyreállítása lesz az első, mert ha van gazdasági növekedés, előrébb léphetnek a családok, a vállalkozások, és tovább emelkedhetnek a bérek is - mondta miniszter.

A cél az, hogy jövőre újra dinamikusan, 4 százalékos ütemben növekedjen a gazdaság, amihez három célt kell teljesíteni. Egyrészt helyre kell állítani a lakossági fogyasztást. A reálbérek növekedése nem elegendő, el kell érni, hogy erősödjön a bizalom a lakosságban és "oldani kell a óvatossági motívumot" - mondta a miniszter.

Másrészt helyre kell állítani a belgazdasági termelést, a beruházásokat 25 százalék feletti szinten kell tartani, ennek érdekében jövő év elején új hitelprogram indulhat. Tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást is: a 16-64 éves korosztályban a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra. Ennek érdekében a kormány új, célzott munkaerőpiaci programot készít - ismertette a miniszter, aki boldog új évet kívánt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.