Hírzóna

A kormány újabb segítséget nyújt az önkormányzatoknak

A kormány újabb segítséget nyújt az önkormányzatoknak

2023. december 22., péntek
Fotó: Róka László/MTI
A kormány újabb segítséget nyújt az önkormányzatoknak

December 19-től új sorozatszámú és kondíciójú Önkormányzati Magyar Államkötvény (ÖMÁK) vásárolható. A régi sorozat forgalmazását lezárták, az új – 2027/Z – sorozatszámú papír 6,5 százalékos éves kamatot kínál a településeknek, amely kamata a banki betétekkel is felveszi a versenyt.

 

A kötvény első kamatperiódusa 2023. december 20-ától 2024. szeptember 22-éig tart. A kamat mértéke évi 6,50 százalék, az első kamatperiódusra vonatkozóan a kifizetendő időarányos kamat mértéke pedig 4,92 százalék - írja a Világgazdaság.

A kötvény, nevéből adódóan 2027-ben jár le. Az Államadósság Kezelő Központ 100 milliárd forintban határozta meg az értékesítési keretet, ami a várakozások szerint jövő március végéig el is fogy. A bárki által elérhető piaci állampapírokkal összevetve az ÖMÁK kamat magasabb megtérülést ígér, a 3 éves állampapír hozama jelenleg 5,96 százalék, az 5-éves pedig 5,67 százalék.

Legutóbb tavaly decemberben vitt a piacra kifejezetten önkormányzatoknak elérhető állampapírt az ÁKK, ennek a forgalmazását zárták le idén decemberben. A kötvényből a november végi adatok szerint 37,4 milliárd forintnyit vásároltak a települések – a hitelpapír 2026-ban jár le, addig évi 8 százalék kamat járt a kötvényeseknek. 

A meghirdetett, 250 milliárd forintos keretnek mindössze 15 százaléka fogyott el.

A Világgazdaság megjegyzi, a 6,5 százalékos kamat versenyképes ajánlatnak tűnik az önkormányzati számlák betéti kamatozásához képest. A hazai pénzintézetek a kamatlábra a futamidő és az összeg ismeretében, egyedi megállapodás alapján tesznek ajánlatot a települések felé.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint október végén a helyi önkormányzatok 82 milliárd forintot parkoltattak magyar állampapírokban. Ebből 62,4 milliárd volt egy évnél rövidebb futamidejű kincstárjegyekben, míg 19,7 milliárd forint hosszú papírokban. A települések 31,4 milliárd forintnyi befektetési jegyekkel is rendelkeztek október végén, részvényekben pedig csupán 2,6 milliárd forintot parkoltattak.

Október végén a helyi önkormányzatok 1293 milliárd forintot tartottak a bankbetétben.

Adózási szempontból nincs különbség abban, hogy az önkormányzat állampapírt vásárol, vagy bankbetétben helyezi el szabad forrásait, egyik után sem keletkezik (kamat) adófizetési kötelezettsége. Egy kivétel van, ha a betétet az önkormányzat vállalata helyezi el, akkor a kapott kamat a társasági nyereségadóalapot növeli.

Az OTP Banktól az alábbit közölte:

Az OTP Bank, mint a kamat kifizetője, nem von a kamatból forrásadót önkormányzati ügyfél esetén. Az önkormányzat a kamatbevétel után pedig abban az esetben fog adózni, amennyiben vállalkozási tevékenységet folytat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.