Hírzóna

Véget ért a recesszió Magyarországon

Véget ért a recesszió Magyarországon

Bekövetkezett a hónapok óta várt fordulat a magyar gazdaságban

2023. november 15., szerda
Véget ért a recesszió Magyarországon

Egy év után véget ért a technikai recesszió a magyar gazdaságban, miután a harmadik negyedévben eljött a várva várt felpattanás - írja a Világgazdaság.

Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

 

Bekövetkezett a hónapok óta várt fordulat a magyar gazdaságban. 

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel közölt adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt.

Ezzel tehát véget ért a tavaly év közepe óta tartó recesszió.

Az elemzők éves alapon stagnálást, negyedéves bázison pedig 1,2 százalékos növekedést vártak, tehát az adat enyhén rosszabb lett a vártnál. Ugyanakkor érdemes lesz megvárni a december elsején kijövő részletes adatokat, amelyekből pontosan kiderül, hogy az egyes nemzetgazdasági ágak miképp járultak hozzá a GDP alukáláshoz. Általában a szolgáltatások értékét nehéz felbecsülni, nem véletlenül szokta rendre utólag korrigálni az adatokat a statisztikai hivatal.

A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte.

Állapította meg a KSH, hozzátéve, hogy a szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése.

A teljes cikk itt található.

Borítókép: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.