Hírzóna

Van egy magyar állampolgár is a Hamász által elengedett túszok között

Van egy magyar állampolgár is a Hamász által elengedett túszok között

2023. november 26., vasárnap
Van egy magyar állampolgár is a Hamász által elengedett túszok között

Újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este. A kiszabadult túszok között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weisz - jelentette az izraeli média.

Fotó: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

 

A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét. A kiszabadult nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

 Izrael az éjszaka folyamán nyilvánosságra hozta a szombaton kiszabadultak névsorát, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét, ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki.

Az édesapát, Ilan Weisst a "fekete szombat" óta eltűntnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét, de arról sincs információ, hogy elhurcolták volna a Gázai övezetbe.

A magyar állampolgársággal rendelkező nővel kapcsolatos hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette.

Immáron meg tudjuk erősíteni a jó hírt, miszerint az Izrael és a Hamász megállapodása alapján, a mai napon szabadon bocsájtott túszok között van egy magyar állampolgársággal rendelkező hölgy, aki már Izraelben tartózkodik és biztonságban van.

Szijjártó Péter megköszönte a katari kormánynak a segítséget, és egyúttal reméli, hogy a túszok elengedése a következő napokban is folytatódik.

Soltan Bin Saad Al-Muraikhi katari külügyi államminiszterrel továbbra is folyamatosan kapcsolatban maradunk és amennyiben megbízható információt kapunk, azt az eddigi gyakorlatnak megfelelően fogjuk nyilvánosságra hozni.

 

Az éjszakai hírt reggel is megerősíttette a külügyminiszter a közösségi oldalán:

 

Borítókép: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.