Hírzóna

Újra megcsodálható lesz a sarki fény

Újra megcsodálható lesz a sarki fény

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 11., szombat
Újra megcsodálható lesz a sarki fény

November 5-én, előző hét vasárnap egy csodálatos természeti jelenség volt látható egész Magyarországon területén, a sarki fény tündökölt az égbolton. Ismét rózsaszínes, pirosas árnyalatokba borul az ég felettünk.

 

Fotó: Sütő's Photography

 

Újra feltündökölhet az aurora borealis, éjfélre már nagy területen kiderül az ég - írja az Időkép.

Szombat, azaz ma kora este várhatóan G2-es erősségű geomágneses vihar éri el a Földet, a bolygó mágneses mezejének zavarait jelző Kp-index értéke éjfél körül már 6 fölött lesz.

A Napból érkező töltött részecskek az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá válhat. A töltött részecskék által okozott zavart jelző Kp-index előrejelzése is erre utal, amely az éjféli, hajnali órákban a 6-os értéket is meghaladja majd.

Az ország északkeleti harmadán élőknek sajnos nem lesz szerencséje, ott még kitart a borongós, esős idő. Nagyjából a Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra éjfélig azonban kiderül az ég.

Amennyiben szerencsés az ember akkor akár szabad szemmel is újra megpillantható lesz a sarki fény.

Borítókép: Sütő's Photography

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.