Hírzóna

Novák Katalin: vonzóvá kell tennünk a családalapítást

Novák Katalin: vonzóvá kell tennünk a családalapítást

Azt szeretné, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a család és a karrier között.

2023. november 28., kedd
Novák Katalin: vonzóvá kell tennünk a családalapítást

A következő generáció számára vonzóvá kell tennünk a családalapítást, és rajtunk múlik, hogy a demográfiai télből demográfiai tavaszt varázsolunk-e - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Bács-Kiskun vármegyei napilapnak adott keddi interjúban.

 

 

A népességcsökkenés folyamata megfordítható, mert Magyarország egy évtizedes tudatos építkezés eredményeképpen

családpárti fordulatot ért el a jóléti világban talán egyedülálló módon.

Tiszaalpáron egy ötgyermekes családot látogatott meg, hogy köszöntse őket legkisebb gyermekük születése alkalmából. Mint mondta: példájuk is bizonyíték, hogy a szűkösségben is lehet sokat adni.

A köztársasági elnök szerint Bács-Kiskun vármegye legkisebb települése is példa arra, hogy van remény arra, hogy a fiatalok újra mernek családot, nagycsaládot alapítani. Ez biztató perspektíva - fogalmazott.

A határon túli magyar közösségek közül talán a kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben. Egy olyan országban élnek, ahol háború dúl, és ahol az elmúlt években jelentősen romlott a nemzeti kisebbségek jogainak helyzete.

Novák Katalin szerint azonban "most halványan felcsillant a remény", mert mint kifejtette: az alkotmányossági, emberi jogi kérdésekben nagy jelentőséggel bíró Velencei Bizottság is világosan leírta ugyanis, hogy feladata van az ukrán vezetésnek a kisebbségi jogok, így a magyarság jogainak javítása tekintetében. 

A változóban lévő nemi szerepekről, a nők társadalmi érvényesüléséről kifejtette: az, hogy Magyarországnak most először női köztársasági elnöke van, azt az üzenetet is hordozza, hogy a legmagasabb közjogi tisztség is nyitott a nők számára is.

Azt szeretné, ha Magyarországon minden feltétel adott lenne ahhoz, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a család és a karrier között.

A valódi döntési szabadság az, ha a lehető legkevesebb anyagi akadálya van annak, hogy a családot és a karriert együtt lehessen választani. Magyarország ebben sokat lépett előre, de nagyon sok még a teendő - tette hozzá Novák Katalin.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.