Hírzóna

Nincs gáz, mert lesz gáz

Nincs gáz, mert lesz gáz

2023. november 1., szerda
Nincs gáz, mert lesz gáz

A kormány intézkedései és az április óta folyamatos betárolás eredményeként ez az elvárás Magyarországon augusztus végére teljesült. Az októberi enyhe időjárás következtében a fűtési szezon hivatalos kezdete után is nőtt a készletmennyiség, a töltöttségi arány jelenleg 98 százalékos - írták.   

Kiemelték:

a megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a tavalyiakhoz fogható ellátásbiztonsági kockázatok idén nem fenyegetik a hazai fogyasztókat. A magyar családok a következő hónapokban is rezsivédett árakon tarthatják melegen otthonaikat.

Az Európai Parlament és Tanács tavaly nyáron elfogadott rendelete az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt írta elő, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetére. Az idei évtől a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett - tették hozzá.   

Magyarország már augusztusban elérte a november elsejei határidővel teljesítendő mutatót. Az elmúlt hetekben tapasztalt nyárias melegben a fűtési szezon hivatalos kezdete után is folytatódott a betárolás. A hazai tárolókban jelenleg több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ami hozzávetőleg 98 százalékos töltöttségnek feleltethető meg 

- részletezték.   

A Magyarország esetében 65 százalékos fogyasztásarányos adat a szűk európai élmezőnybe tartozik, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot - írták, megjegyezve hogy június vége óta több földgáz érhető el a magyarországi létesítményekben, mint amennyit a háztartások a nemzetközi energiaválság előtti utolsó évben, 2021-ben felhasználtak.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a magyar kormány Brüsszel és a baloldal folyamatos támadásai ellenére a háborús időkben is változatlan formában és feltételekkel tartja fenn a rezsivédelmet, és "az egyedülálló intézkedéssel Európa legalacsonyabb áram- és gázárát biztosítja a magyar családok számára".   

Kitértek arra is: a kormány a hamarosan induló nemzeti konzultáción is kikéri a választók véleményét arról, hogy Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést.    

A hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását a védett állami gáztartalék és a további betárolt készletek garantálják

- hangsúlyozták.

A tavalyinál kedvezőbb helyzetben nincs szükség a közintézmények számára múlt télen előírt hőmérsékleti korlátozás további fenntartására. A kapcsolódó előírást így a kormány az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs kezdeményezésére a közelmúltban hatályon kívül helyezte - olvasható a közleményben, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a tudatos felhasználás ugyanakkor a jövőben is érdemben erősítheti az energiaellátás biztonságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.