Hírzóna

NÉBIH: Csongrád-Csanád vármegyében jelenleg nincs madárinfluenzával érintett baromfitelep

NÉBIH: Csongrád-Csanád vármegyében jelenleg nincs madárinfluenzával érintett baromfitelep

A baromfitelepek nagy sűrűsége kedvez a betegség gyors terjedésének.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 11., szombat
NÉBIH: Csongrád-Csanád vármegyében jelenleg nincs madárinfluenzával érintett baromfitelep

Októbertől  újra elrendelte az országos főállatorvos a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását Csongrád-Csanád vármegyében. Pásztor Szabolcs a fokozott madárinfluenza veszély miatt hozta meg a döntést a magas kockázatú területeken, amelyek között Csongrád-Csanád is szerepel.

 

Fotó: Reuter

 

Ahol már felütötte fejét a madárinfluenza

Azóta az ország több vármegyéjében ütötte fel a fejét a járvány. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadob pecsenyekacsa-tartó telepen 51 ezer állatot kellett elpusztítani, mert megjelent a madárinfluenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazolta a vírust.

A Nébih korábban Hajdú-Bihar vármegyében is igazolta a H5N1 vírust, ott egy tenyészkacsa telepen azonosították a vírust, több mint 22 ezer állatot kellett felszámolni.

 

Több intézkedést is végrehajtott már a NÉBIH

Lapunk a járvány kapcsán megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, amely részletesen beszámolt kérdéseinkre vonatkozóan.

Tekintettel arra, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vadmadarakban is jelen van, a baromfiállományok fertőződésének kockázata folyamatosan fennáll.

A járványügyi szigorítások bevezetése, és azok szigorú és következetes betartása elengedhetetlen, hiszen csak ekkor van esély a befertőződés kockázatának minimálisra csökkentésére.

A nem kereskedelmi céllal tartott baromfikat kizárólag fedetten lehet etetni és itatni, zártan tartásuk egyelőre még csak ajánlott, nem tették kötelező jellegűvé. Az egész ország területén érvényben van a madárinfluenzára vonatkozóan a vízibaromfik technológiai mozgatás előtti, kötelező laboratóriumi vizsgálata.

Emellett Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékben a vízibaromfik vágóhídra szállítás előtti, laboratóriumi vizsgálata is kötelező.

Magyarország területén fokozott a vadon élő madarak monitoringja, melyben aktívan közreműködik a Magyar Madártani Egyesület és a nemzeti parkok is - közölték.

A kimutatott vírusvariáns magas patogenitású, azaz nagy megbetegítőképességű. A terjedés megakadályozása érdekében szükségszerű szigorú intézkedéseket rendeltek el. Az érintett állomány felszámolása mellett az érintett helyeken kijelöltek egy 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint egy 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is a hatóság szakemberei.

Fotó: Merrimon/Getty Images

 

Csongrád-Csanád vármegye helyzete

A Szegedi Vadaspark bejelentette, hogy a madárinfluenza járványhelyzet miatt nem fogad madarakat a természetvédelmi mentőközpontjában.

Csongrád-Csanád vármegyében jelenleg nincs madárinfluenzával érintett baromfitelep, ebből kifolyólag korlátozások sincsenek a kérdésben szereplő területen.

A vármegyére vonatkozóan is külön kiemelték, hogy kulcsfontosságúak a megelőző intézkedések, hiszen egy nagy megbetegítőképességű járványról beszélünk. Amennyiben a szabályok betartása sikeres, úgy akár megelőzhető, vagy legalábbis minimalizálható a szárnyas áldozatok száma.

Csongrád-Csanád vármegyében elrendelték a vízibaromfik vágóhídra szállítás előtti, kötelező laboratóriumi vizsgálatát.

Az elkövetkezendő járványok kiterjedését nehéz megjósolni. Csongrád-Csanád vármegye bizonyos részein nagy a baromfitelepek sűrűsége, és ez kedvez a betegség gyors terjedésének.

Nyitókép: Merrimon/Getty Images

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.