Hírzóna

Létfontosságú segítséget nyújt a szegedi pszichiátria

Létfontosságú segítséget nyújt a szegedi pszichiátria

2023. november 9., csütörtök
Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Létfontosságú segítséget nyújt a szegedi pszichiátria

Heti egy, meghatározott tematikára épülő csoportos foglalkozás segíti a különböző függőségekben szenvedő, öngyilkosságot elkövető vagy megkísérlő, skizofrén vagy épp demenciával küzdő betegek hozzátartozóit - írja a Szegedi Tudományegyetem.

 

Dr. Irinyi Tamás, SZTE
dr. Irinyi Tamás sok mindenről tájékoztatást adott az interjú során. (Fotó: Kovács-Jerney Ádám)

 

Az egy, másfél órás találkozókat egy szakorvos és dr. Irinyi Tamás, a csoport megálmodója, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi okleveles ápolója vezeti.

A klinikán fekvő betegek számára évek óta heti rendszerességgel tartunk edukációt különböző témakörökben. Gyakorta felmerült a betegek részéről, hogy jó lenne, ha a hozzátartozók is hallanák az itt elhangzottakat. Ezen visszajelzések és a külföldi jó példák ösztönöztek arra, hogy kifejezetten a hozzátartozók számára is legyen lehetőség tematikus edukációs csoporton való részvételre. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikáján 2023. október 5-én indult útjára ez a projekt és egyre többen érdeklődnek iránta, amelynek nagyon örülünk, hiszen tájékoztató jellege mellett, prevenciós jellege is van ezeknek a találkozóknak. A foglalkozásokra heti egyszer kerül sor, mindig csütörtökön 16 órai kezdettel. A cél, hogy a pszichiátriai betegek hozzátartozói kapjanak olyan ismereteket és információkat, amelyek elősegítik a harmonikusabb családi életet, az esetleges konfliktusok csökkenjenek, a beteg és a hozzátartozók életminősége pedig ezáltal jelentősen javuljon 

Ismertette dr. Irinyi Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi okleveles ápolója, majd hozzátette, hogy a beszélgetések egy-egy tematikára épülnek minden héten.

Minél többet tudnak a hozzátartozók az adott páciens betegségéről, annak kezeléséről, következményeiről és a lehetőségekről, annál kisebb az esélye annak, hogy az adott páciens visszaesővé válik, esetleg újra akut ellátásban kelljen részesíteni. 

Mint kiderült a hozzátartozók nagyon hálásak a csoport létrejöttéért, a legtöbben közülük egy-egy foglalkozás után megkönnyebbülve távoztak.

A szegedi Pszichiátriai Klinikán már hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektetünk az edukációra. A fekvő és a járóbeteg osztályon is zajlanak heti rendszerességgel foglalkozások, ám ilyen jellegűre, amelybe a hozzátartozókat is bevonjuk, még nem volt példa eddig, igény viszont volt rá. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.