Hírzóna

Lázár János bejelentette az egynapos autópálya-matrica részleteit

Lázár János bejelentette az egynapos autópálya-matrica részleteit

2023. november 21., kedd
Lázár János bejelentette az egynapos autópálya-matrica részleteit

Kiderült, hány forintban állapította meg a kormány a legújabb úthasználati jogosultság, az egynapos autópálya-matrica árát. Emellett a bevezetés dátuma is napvilágot látott.

 

 

Elárulta a legfontosabb részleteket Lázár János a jövőre bevezetésre kerülő egynapos autópálya-matricáról – írja a Hvg.hu. Ez egy uniós kötelezettség, minden tagállamnak alkalmaznia kell.

Lázár János hétfőn az éves bizottsági meghallgatásán az Országgyűlésben bejelentette, hogy 

az egynapos autópálya-matrica 2024. március 1-jén érkezik, és 5150 forintba fog kerülni.

Ez tehát az jelenti, hogy a végső határidőnél valamivel hamarabb elérhetővé válik a termék Magyarországon. Ez nem számít meglepetésnek, még akkor sem, hogy előzetesen az is felmerült, hogy mivel a rendszerben van némi időbeli rugalmasság, majd csak valamikor 2024 második felében élesedik az egynapos jogosultság idehaza. Ez a forgatókönyv tehát nem igazolódott be - írja a Világgazdaság.

Korábbi számítások is azt vetítették előre, hogy 5100 forint környékén alakulhat a 24 órás autópálya-engedély ára. Ez azért volt prognosztizálható, mert az Eurovignetta irányelvben lefektették a kereteit, hogyan kell árazni az egynapos matricát. A személyautók (D1) esetében a fő szabály a következő: az ára nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát. A másik fontos szempont, hogy a vonatkozó jogszabály szerint az útdíj mértéke inflációkövető.

Lényegében bevételkiesést termel az országok útdíjrendszereiben, hiszen egy drágább útdíjtermék felől egy olcsóbb felé tereli a vásárlásokat. A változásnak tehát az államkassza nem, csupán az átutazó, az úgynevezett tranzitforgalom örülhet.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.