Hírzóna

Komoly összefogással jött létre ez a mórahalmi csoda

Komoly összefogással jött létre ez a mórahalmi csoda

Átadták a mórhalmi Szilágyi Mihály kollégiumot.

2023. november 16., csütörtök
Komoly összefogással jött létre ez a mórahalmi csoda

Átadták a mórhalmi Szilágyi Mihály kollégiumot.

Két és fél milliárd forintos állami támogatással épülhetett meg "a mórahalmi csoda" (Fotó: SzegedMA)

Bár a diákok szeptemberben már birtokba vették, a hivatalos átadója csütörtökön volt a mórhalmi Szilágyi Mihály kollégiumnak. Az átadó ünnepségen Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármester kiemelte, hogy a város történelmének egyik legnagyobb kormányzati beruházása valósult meg, és komoly összefogással jött létre ez a mórahalmi csoda, egy iskola a határon. 

 „Valódi ünnep a városnak ennek az épületnek az átadója a város életében”

- mondta köszöntőjében a városvezető, aki azt is hozzátette, hogy örömmel autózik el nap, mint az épület előtt látva, hogy élet költözött a szobákba.

A 150 fő elhelyezését biztosító, három szintes intézménybe a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói kaptak ideiglenes otthont. Ahogy azt korábban is írtuk, szinte szállodai ellátás várta a diákokat szeptemberben. Sportpályák, zöldellő pázsit, központosított légtechnika, mennyezetfűtés, konditerem mellett, minden emeleten teljesen felszerelt konyha, minőségi burkolatok, a szobákban ízléses tusolók és motoros redőnyök szolgálják a mindennapok kényelmét.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében elmondta, hogy Mórahalmon soha nem volt hiány az olyan projektekből, amelyek egy hasznos gondolatból kiindulva a megvalósulásig jutnak. Kiemelte, hogy a kormány elkötelezett az oktatás és a szakképzés támogatása mellett.

„Van még bőven tennivaló, és természetesen el is fogjuk végezni a magunkét, de azt gondolom, hogy az már most beszédes, hogy soha egyetlen kormány nem költött még ennyit felsőoktatásra, szakképzésre, mint a mostani”

– mutatott rá az államtitkár.

Mihálffy Béla arról beszélt, hogy a mórhalmi szakképző iskola és kollégium lehetőséget teremt arra, hogy a diákok a lakóhelyükhöz közel szerezzenek értékes tudást, majd az iskola elvégzése után a tudás ne „vándoroljon el”.

„Ez az intézmény egy újabb lépés a magyar vidék oktatásának fejlődésében. Nagyon fontos, hogy a nagyvárosok mellett a vidéki városokban, mint itt Mórahalmon is, virágozzon az oktatási élet”

- mondta a Homokhátság kormánypárti országgyűlési képviselője.

A kollégium létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium – amelynek jogutódja a Kulturális és Innovációs Minisztérium – 2,5 milliárd Forinttal, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 225 millió Forinttal támogatta.

A kollégium átadó ünnepségének végén Zsódi Viktor piarista tartományfőnök és Kopasz István mórahalmi plébános szentelte meg a kollégium épületét, és kérte rá Isten áldását. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.