Hírzóna

Kiterjesztik a migránsok elleni akciót

Kiterjesztik a migránsok elleni akciót

A Vajdaságban még mindig vannak illegális bevándorlók

Kovács György
2023. november 20., hétfő
Fotó: Pannon RTV
Kiterjesztik a migránsok elleni akciót

A szerb-magyar együttműködésnek köszönhetően már hetek óta csillapodik a magyar határra nehezedő migrációs nyomás. November 8. egy történelmi pillanat volt, amikor évek után először nem történt határrendészeti esemény Magyarországon. Az elmúlt napok is kedvezőnek bizonyultak, de a Vajdaságban még mindig ezerszám vannak illegális bevándorlók.

 

Magyarországon a pénteki és vasárnapi nap is eseménytelen volt migrációs szempontból. Sem a határzárnál, sem az ország területén nem történt illegális bevándorlók elleni intézkedés. A rendőrség közleménye alapján szombaton egy határsértőt tartóztattak fel Tompa közigazgatási területén. Aznap további három migránst állítottak meg a Bács-Kiskun vármegyei határszakaszon.

 

Zomborra látogatott a szerb belügyminiszter, aki a további teendőkről is beszámolt

Bratislav Gašić szerb belügyminiszter szombat este a vajdasági Zomborra látogatott, ahol ígéretet tett: 

A szerb rendőrség különleges egységeinek akciója mindaddig fog tartani, amíg az utolsó embercsempészt is le nem tartóztatják.

Tájékoztatása alapján szombaton egy nagyobb akciót hajtott végre a szerb csendőrség, illetve a terrorelhárítási egység, valamint a zombori rendőrség. A művelet során hajnaltól délutánig 1102 migránst gyűjtöttek össze Zombor területéről. 

A szerb belügyminiszter kiemelte, egyes zombori polgárok segítséget nyújtottak az illegális bevándorlóknak abban, hogy onnan induljanak el Szabadkára, Horgosra és más határ menti területekre, ahol az embercsempészek várták őket. A szombati akcióban 18 embert tartóztattak le, és eljárást indítanak ellenük, mivel egy szervezett bűnözői csoport tagjai voltak, akik segítettek átjutni a migránsoknak Magyarországra. 

A tervek szerint a következő napokban a panziók, hostelek, és szobakiadással foglalkozó szállásadók ellenőrzésére fektetik a hangsúlyt, illetve a taxisofőrök ellenőrzésére, akik logisztikai támogatást nyújtottak mindeddig az ételhordásban, a migránsok Szabadkára vagy más határ menti településekre való szállításában

- mondta Bratislav Gašić.

 

A VMSZ lobbizik a folyamatos rendőri felügyeletért

A Vajdasági Magyar Szövetség politikusai folyamatosan azért lobbiznak, hogy a különleges rendőri erők mindaddig a térségben maradjanak, amíg a migránsprobléma teljesen meg nem szűnik - közölte a vajdasági Pannon RTV.

A vajdasági stáb királyhalmi forgatásán megtudta a helyi lakosoktól, hogy Királyhalom belterületétől nagyjából két-három kilométerre található az a hely, ahol elhagyott gyümölcsösök között tanyáztak migránsok. A rendőrök megtalálták ezt a helyet lakossági bejelentések alapján, begyűjtötték az említett migránsokat. 

A helyiek ezt követően felgyújtották az ott maradt sátrakat. 

Fotó: Pannon RTV. 

 

A TV több eldobott török útlevelet is talált a helyszínen. Riportjukban kiemelték, az illegális bevándorlók most új útvonalakat keresve próbálnak bejutni Királyhalom területére.

Rendőrségi közúti ellenőrzések vannak minden irányban, de mégis kisebb csoportok el tudnak jutni a falunkba. És ezt jelzi az is, hogy nyomokat találunk a határ menti övezetekben. De azt elmondhatom, hogy nagyobb csoportok nincsenek, illetve embercsempészek által tartott táborok nincsenek a falu területén, köszönve a rendőri ellenőrzéseknek

- nyilatkozta a TV-nek a Katona Róbert, királyhalomi tanácselnök.

 

Hamarosan az embercsempészek által hátrahagyott roncsautóktól is megszabadul térségünk

Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője 10 napja írt nyílt levelet Gulyás Gergelynek, amiben arra kérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az embercsempészek által szanaszét hagyott autókat mielőbb távolítsák el. Levele célba ért, a helyzet orvoslásán már a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal dolgozik. Várhatóan a hét folyamán elszállítják a járműveket.

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.