Hírzóna

Gyermekvédelmi konferenciát tartottak Szegeden

Gyermekvédelmi konferenciát tartottak Szegeden

2023. november 25., szombat
Gyermekvédelmi konferenciát tartottak Szegeden

A jogalkalmazók szemléletváltásának szükségességére hívták fel a figyelmet Szegeden, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal által szervezett Gyermekvédelmi konferencián.

Fotó: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

 

Az ENSZ közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, ehhez a jeles évfordulóhoz kapcsolódóan tartott országos szaktekintélyek bevonásával Gyermekjogi konferenciát a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, amelyre az ország minden területéről érkeztek résztvevők.

Az évről évre megtartott esemény célja, hogy közös eszmecserére hívja a vármegye gyermekvédelmi szakembereit és azokat a jogalkalmazókat, akik a gyermekjogok betartásáért a legtöbbet tehetnek.

Salgó László, Csongrád-Csanád vármegye főispánja köszöntőt mondott a rendezvényen. Hangsúlyozta, hogy a gyermeknevelés nem az állam feladata, a társadalom alapegysége ugyanis a család, az államnak pedig csak akkor kell beavatkoznia, ha a család a védelemhez, fejlődéshez szükséges törődést nem tudja megadni a gyermekeknek.

Korábban a gyermekvédelem azt jelentette, hogy tilos a gyermekmunka, és meg kell teremteni az oktatáshoz való hozzáférés lehetőségét. Ma azt mondhatnánk, ezt a munkát elvégeztük, de a modern világban új kihívásokat kell leküzdeni: a digitális tér számos új kihívást támaszt elénk a személyiségi jogoktól a cyberbullyingon keresztül a fogyasztóvédelemig.

A több mint 200 fő részvételével tartott Gyermekvédelmi konferencián az alapvető jogok biztosa az aktív jogvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

 

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa elmondta, hogy

a gyermekek nem kis felnőttek, hanem önálló jogokkal, akarattal, méltósággal rendelkező emberek, akiknek kijár a mindenki mást megillető tisztelet és megbecsülés. Fontos, hogy a gyermekek hallathassák a hangjukat a közös ügyeket érintő értelmes párbeszédben.

 

Az államok folyamatos kötelezettsége, hogy intézkedéseikkel megvédjék a gyermekeket a támadás, a fizikai vagy lelki bántalmazás, elnyomás, elhagyás és kizsákmányolás veszélyeitől, az őket megillető jogok biztosításával és védelmével garantálhassák a gyermekeknek a biztonságos, igazi gyermekkort.

 

 

A hazai családvédelmi jogalkotásra gyakorolt nemzetközi és az uniós hatásokról tartott előadást prof. dr. Wopera Zsuzsa családjogi szabályozás és joggyakorlat összehangolásáért felelős miniszteri biztos. A szakember gyermekjogi szempontból nagyon fontos változások köszöntek be a magyar jogalkalmazásban, de ha párhuzamba állítjuk a Gyermekvédelmi Egyezmény cikkeit a gyakorlattal, akkor több területen is van hova fejlődnie a jogalkalmazásnak.

A gyermekvédelem területén mindenkinek szemléletváltásra van szüksége: látni kell, hogy a személyállapoti perekben a gyermek nem a per tárgya, hanem alanya. 

 

Borítókép: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.