Hírzóna

Feléleszthetik az EU-török migrációs megállapodást

Feléleszthetik az EU-török migrációs megállapodást

Németország és Görögország is támogatja

2023. november 15., szerda
Feléleszthetik az EU-török migrációs megállapodást

Németország és Görögoroszág is támogatja az Európai Bizottságnak az EU-török migrációs megállapodás újraélesztését szolgáló erőfeszítéseit - jelentette ki kedden Olaf Scholz német kancellár Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel Berlinben tartott megbeszéléseit követően.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer. 

 

Scholz hangsúlyozta, hogy a megállapodásnak 

pozitív hatása volt és ezért életet kell lehelni belé, folytatni kell, és persze tovább kell fejleszteni.

A kancellár pénteken fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt Berlinben.

Scholz elmondta azt is, hogy a Brüsszel és Ankara között zajló tárgyalásokat a migrációs egyezményről Berlin szorosan figyelemmel követi. Kiemelte, hogy elismeri azt, hogy Törökország nagyszámú menekültet fogadott be és ezért támogatni kell. Hozzátette ugyanakkor, hogy hatékonyabbá kell válnia a tengeri és szárazföldi határok ellenőrzésének Törökország és Görögország között.

Együttműködésre törekszünk Törökországgal, ami a menekültügyi problémát illeti

- hangsúlyozta Micotákisz. Hozzátette, hogy az utóbbi hónapokban fokozottan együttműködtek a török hatóságokkal, hogy a lehetőségekhez képest korlátozni tudják a török partokról induló migránsbárkák számát.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az idén novemberig 38 500 ember érkezett Görögországba. Tavaly egész évben a számuk 18 700 volt.

A menekültügyi válság csúcsán, 2016-ban Törökország migrációs egyezséget kötött az EU-val, amelynek keretében Ankara erőteljesebben fellép az embercsempészek ellen és visszaveszi azokat, akik menedékkérelmét elutasították Görögországban. Cserében Törökország több milliárd euró támogatást kapott.

Törökország ugyanakkor 2020 óta nem vett vissza migránsokat Görögországtól. Akkor az ankarai vezetés a koronavírus-járványra hivatkozva tagadta meg az emberek visszavételét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.