Hírzóna

Év elejétől éles az eÁfa rendszer

Év elejétől éles az eÁfa rendszer

2023. november 24., péntek
Év elejétől éles az eÁfa rendszer

Hosszú évek óta fontos célkitűzése az adóhatóságnak, hogy az áfabevallások elkészítésében is segítséget nyújtson az adózók számára, és lehetővé tegye, hogy a bevalláskészítés folyamata egyre hatékonyabb és minél inkább automatizálható legyen. Ez alapján az elgondolás mentén jött létre az eÁfa rendszer koncepciója, mellyel teljesen új alapokra helyeződhet az adózók bevallási gyakorlata.

 

 

Az eÁfa rendszer bevezetése több alkalommal elhalasztásra került az elmúlt években. Az utóbbi hónapokban azonban a NAV folyamatosan publikálja a rendszerrel kapcsolatos dokumentumokat a github-on, az őszi adócsomagban pedig már szerepelnek az eÁfa rendszerre vonatkozó rendelkezések, így biztosra vehető, hogy

 a NAV tájékoztatásának megfelelően a jövő év elejétől, azaz 2024. január 1-jétől, elindul és nyilvánosan is elérhetővé válik az eÁfa éles rendszer, amelynek három fő pillére van:

  • egyrészt a NAV által elkészített áfa bevallás tervezet az Online Számla, az Online Pénztárgép (OPG), illetve a vámigazgatási nyilvántartásokból (CDPS) származó adatok felhasználásával jön létre,
  • másrészt az M2M (machine-to-machine) rendszer teszi lehetővé az adózók számára, hogy a jelenlegi bevallási nyomtatványok helyett egy standardizált áfa analitikát, és egyéb adatokat, mellékleteket tartalmazó fájlt töltsenek fel a NAV részére,
  • a harmadik újítás, hogy az Online Számla mellett a NAV elérhetővé és lekérdezhetővé teszi az OPG és CDPS rendszerekben lévő adatokat is.

 

Az új rendszerrel kapcsolatban Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere elmondta, hogy

az eÁfa használata nem lesz kötelező, az ÁNYK program továbbra is használatban lesz, így az adózók szabadon dönthetik majd el, hogy szeretnének-e élni ezzel az új lehetőséggel. Ugyanakkor érdemes megfontolni, hogy a gyakorlatban milyen előnyöket hordozhat magában az eÁfa, különösen az M2M rendszer.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.