Hírzóna

Elszállították az első roncsatókat a Homokhátságről-VIDEÓ

Elszállították az első roncsatókat a Homokhátságről-VIDEÓ

Nem egyszerű a munka, de minden roncsot elvisznek.

Kibédi Péter
2023. november 21., kedd
Elszállították az első roncsatókat a Homokhátságről-VIDEÓ

Több száz roncsautót kell elszállítani a területről, kedden az első autókat vitték el Mórahalom mellől.

Az első roncs ami "elindult" a Homokhátságról (Fotó: SzegedMA)

Rekordgyorsasággal érkezett válasz Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől Mihálffy Béla nyílt levelében. Ebben Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője azt kérte, hogy a kormány mielőbb segítsen elszállítani a roncsautókat a Homokhátságról. A válasz sem váratott sokáig magára, egy kormányrendelet segítségével indulhatott el a folyamat a múlt héten csütörtökön. Akkor az autókra helyeztek ki felszólításokat, hogy a gazdája gondoskodjon az elszállításról. 

Mivel ez az előírt négy napon belül nem történt meg, az autókat kedden reggel elkezdték elszállítani, először Mórahalom mellől. 

Több száz roncsot kell ellszállítani a Homoghátságról (Fotó: Szegedma)

 

„Megkezdődött a Homokhátság megtisztítása, az a folyamat, amivel az itt élők megkaphatják a biztonságos és nyugalmas életet. 

A következő feladat annak a hulladéknak az elszállítása lesz, amelyet a migránsok hagytak maguk után”

- jelentette ki Mihálffy Béla. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a kormányzat, a kormányhivatal és a helyi polgármesterek példás összefogása adott lehetőséget arra, hogy rekordgyorsasággal megkezdődjön az autók elszállítása, ezt megköszönte az érintetteknek.

„Akár több száz autó és autóroncs is lehet az érintett településeken, de pontos számot nem tudunk egyelőre mondani”

- mondta Salgó László Péter, Csongrád-Csanád vármegye főispánja kedden, a Mórahalom külterületén tartott sajtótájékoztatón.


 

Grafika: SzegedMA

Salgó László Péter kifejtette, hogy a jogszabály szerint a kormányhivatal munkatársai a járműveken értesítést helyeznek el, majd négy nap leteltével az autókat egy központi telephelyre szállítják. A járművek alvázszámát, illetve - amennyiben ismert - motorszámát és rendszámát közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte a tulajdonosuk, az autókat értékesíthetik. Az ezért befolyt összeget -az elszállítási és tárolási költséget levonva - az értékesítést követő kilenc hónapon belül a tulajdonos kaphatja meg.

„A munka addig folytatódik, míg a Homokhátságot, illetve Szegedet és környékét meg nem tisztítják”

- jelentette ki határozottan a fősípán.

Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán külön kiemelte, hogy a kormányrendelet megjelenése után, az első napon közel száz autóról tettek bejelentést a mezőőrök, de ez is csak töredéke a hátrahagyott roncsoknak. A városvezető arra kérte az térség országgyűlési képviselőjét és a főispánt, hogy nyújtsanak segítséget abban, hogy a mezőőrök a jövőben is hatékony segítséget tudjanak nyújtani az illegális bevándorlás okozta károk megelőzésében. 

Van olyan autó, amit szinte ki kell ásni a földből, némelyiknek kereke sincs (fotó: SzegedMA)

„Mindig egy évre kapjuk meg a mezőőri szolgálat finanszírozási feltételei, most ismét a kormányhoz fordulunk, és benyújtjuk a kérelmet, amiben azt kérjük, hogy az önkormányzatok által huszonhat főre becsült migráció megelőzésére és a migrációs jelzőrendszer erősítésére szolgáló mezőőri szolgálat pénzügy fedezetet biztosítsák. Ez az elmúlt két évben a rendelkezésünkre állt, és 

leírni nem lehet azt, hogy mennyit jelent, hogy a rendészeti szerveken fölül helyi erők is segítséget tudtak nyújtani, amikor éjszaka, tanyán egyedülálló emberek kerültek nehéz helyzetbe és el tudtak érni egy cselekvőképes erőt, aki segítséget tudott biztosítani”

- részletezte Nógrádi Zoltán.

A sajtótájékoztatót itt tudja végignézni:

Van véleménye erről? Írja meg nekünk közösségi oldalunkon vagy a velemenyszegedma@mediaworks.hu e-mail címre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.