Hírzóna

Egy tőről fakadunk mozgalom indult Zsombóról (Galéria)

Egy tőről fakadunk mozgalom indult Zsombóról (Galéria)

Tizenkét magánszemély és civil szervezet kezdeményezésével indult útjára a „rózsaüzenet”

Márton Andrea
2023. november 19., vasárnap
Egy tőről fakadunk mozgalom indult Zsombóról (Galéria)

Tizenkét magánszemély és civil szervezet kezdeményezésével indult útjára a „rózsaüzenet” , pontosabban az „Egy tőről fakadunk” kezdeményezés vasárnap Zsombón. E gondolat jegyében hozták létre azt a mozgalmat , ami minden magyarlakta településen összekötő jelképpé válhat.

 

Ültessük el a mi rózsánkat, ez a gondolat alapja.

Minden falu, város, közösség szerte a világban, ha igényli, kap egy rózsatövet, amelyet a legkedvesebb magyar királylányról, a világszerte tisztelt Erzsébetről neveztek el.

Az első hungarikumok közé tartozó rózsatöveket Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Magyar Anna, a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár Bizottságának elnöke, valamint Mátyássy Andrea és Örmény Viktória adták át az Erdélyből érkező gyergyóditrói és orotvai képviselőinek.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár elmondta:

a rózsaültetési kampány célja, hogy ezer rózsa kerüljön országszerte és az egész Kárpát-medencébe, tehát az összmagyarság által lakott vidékeken elültetésre 

A legenda szerint Erzsébet a tiltás ellenére adakozott a szegényeknek. Amikor felelősségre vonták, azt mondta, rózsákat rejteget a kötényében és valóban, a kenyér rózsává változott.

A rózsatöveket zarándokpontoknak szánjuk, reményeink szerint több száz, több ezer helyre, ahol úgy érzik, van olyan példa, emlék, számukra fontos személy, esemény, amelynek emlékére elültethetik

- mondta el a helyettes államtitkár.

A zarándokpontok küldetése, hogy a magyar történeteket megörökítse, példákat mutasson első körben a teljes Kárpát-medencében, majd az egész világon. A szervezők először ezer tő vörös szőregi rózsát küldenek szét a cél érdekében, amely mellé kis táblán kell jeleznie az ültetőknek, hogy mi a rózsa története, ki vagy milyen esemény miatt ültették pont arra a helyre.

Magyar Anna, a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár Bizottságának elnöke elmondta:

Nagy büszkeséggel tudom fölvállalni ezt a civil kezdeményezést, már csak azért is, mert a hungarikumrendszernek alapvetően alulról jövő civil kezdeményezésekre épül és ez pont egy ilyen kezdeményezés. Ebben a vármegyében a szőregi rózsa hungarikum, úgy hogy külön büszkék vagyunk, hogy ez lesz ennek a civil kezdeményezésnek a kiinduló pontja. Ez a vármegye és ez a rózsa.

Hozzátette, "ez már nem is közösségteremtő, hanem közösségerősítő mozgalom, mivel összetartozunk".

Ezek a helyszínek később egy térképre kerülnek fel és egy applikációval turisztikai útvonallá is válhatnak a világban.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.