Hírzóna

Az ideinél kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok

Márton Andrea
2023. november 28., kedd
Az ideinél kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium  államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden egy rendezvényen.

Berczik Ábel kiemelte: 

a javuló körülmények részben a gazdasági növekedésnek köszönhetők, amely 2024-ben várhatóan újra eléri a 4 százalékot. Emellett az előrejelzések alapján az idei 17 százalékos infláció is radikálisan, 6 százalékra csökken. 

Az önkormányzatok költségvetési támogatása ezzel párhuzamosan mintegy 8 százalékkal nő, amit kiegészít a minimálbér, a garantált bérminimum, valamint a pedagógus illetmények emelése

 - tette hozzá.


A helyhatóságok költségvetési támogatásának legfőbb célterületei között van a rezsivédelem, ugyanakkor a kormány arra számít, hogy az ideinél lényegesen kiszámíthatóbbak lesznek a jövő évi rezsiköltségek, így ehhez kevesebb többlettámogatásra lesz szüksége az önkormányzatoknak.

Az egyensúlyi helyzet "hangsúlyosabb megjelenése" is fontos szempont lesz, amit megalapoz a helyi iparűzési adó idei rekordmértékű  növekedése 

- mondta. 

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a családtámogatások szintén változatlanul az elsődleges célterületek közé tartoznak, így az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásához is biztosítja a kormány a "kellő mennyiségű" támogatást, míg az új férőhelyek teremtését többletfinanszírozással segíti.

Kérdésre válaszolva Berczik Ábel közölte:

 az önkormányzatok rendelkezésére álló állami támogatás 2024-ben mintegy 1100 milliárd forint lesz, azaz bő egyharmada a helyhatóságok teljes költségvetésének.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke azt hangsúlyozta, hogy a 2019 óta minden helyhatóság számára elérhető elektronikus szakrendszert 3197 önkormányzat használja.

 

Az egyéni felhasználók száma idén 5830-cal nőtt, így eléri 40 ezret.

A rendszerben nyilvántartott adózók száma több mint 650 ezerrel nőtt a fővárosi önkormányzat augusztusban megtörtént integrációját követően.

Az államkincstár célja a rendszer további fejlesztése a még inkább felhasználóbarát működés érdekében - mondta, megjegyezve: a konferencia kiváló alkalmat teremt a célok és igények közelítésére, a működtetők és felhasználók közötti együttműködés erősítésére és tapasztalatcserére.     Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja köszöntőjében rámutatott: a területi közigazgatás és az államkincstár vármegyei szinten sok szálon kapcsolódik egymáshoz. 

Az idei konferencia újdonsága, hogy az adórendszerrel összefüggő témák mellett az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos információk, ezen belül a számviteli kérdések is nagyobb hangsúlyt kapnak. A kedden kezdődött, kétnapos rendezvényre a szervezők 260 helyhatóság képviseletében mintegy 400 résztvevőt várnak.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.