Hírzóna

A szerb szigorítás visszaszorította, de nem szüntette meg a migrációt

A szerb szigorítás visszaszorította, de nem szüntette meg a migrációt

Embercsempész bandák szervezkednek, a migránsok tanyákat fosztogatnak. A szerb szigor viszont csökkentette a nyomást a magyar határon.

2023. november 8., szerda
A szerb szigorítás visszaszorította, de nem szüntette meg a migrációt

 

A szerbek szigorítása sem állítja meg a migránsokat (fotó: mno.hu)

Ugyan a szigorítás radikálisan csökkentette a nyomást a magyar határon, minden jel arra utal, hogy sem a migránsok, sem az embercsempészek nem adják fel, mindenáron át akarnak jutni a szerb-magyar határon. Ameddig ez nem sikerül, addig a környező tanyákat fosztogatják.
 

Hatékony volt a szerb szigor. Az elmúlt nap folyamán mindössze két illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar rendőrök Magyarország területén. A police.hu-n közzétett adatok szerint további 35 főt megakadályoztak a Magyarország területére történő illegális belépésben. A rendőrök Budapesten és 
Mórahalom közigazgatási területén 1-1 határsértőt tartóztattak fel. A migránsok ellenőrzésük során szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 

Tovább szervezkednek az embercsempészek


Hiába a szigorítás, az embercsempészek tovább folytatják az „üzletet”. A Metropol írt arról, hogy a közösségi médiában, váltogatott profilok mögé bújva naponta tesznek közzé új felhívásokat a szerb-magyar határon szervezkedő fegyveres osztagok. A folyamatosan érkező migránsok között toboroznak, gyors kiképzést, Nyugat-Európába való bejutást ígérve. A határon történő átjutáshoz is videós segítséget adnak.

A múlt héten tették közzé azt a nemzetbiztonsági jelentés amiben az olvasható, hogy a szerb-magyar határon már hosszú ideje jelen vannak olyan ismert terrorszervezetek, mint az ISIS, Al-Kaida és a Hamász. Rajtuk kívül a tálibok is ott vannak a Vajdaságban, sok embercsempész rokoni kapcsolatban áll afganisztáni tálib kormányzati vezetőkkel, illetve a hozzájuk köthető Haqqani terrorcsoport tagjaival. Ezek az osztagok rendszeresen toboroznak új jelentkezőket, arab, perzsa illetve pastu nyelven toborzóvideókat tesznek közzé.

A videók alatt a különböző iszlamista mozgalmak indulói szólnak, például a ISIS, a hírhedt Iszlám Állam „himnusza” vagy más, az európaiak ellen uszító harci dalok. Az ISIS dal szövege magyarra fordítva így szól:

Hajnalodik már, várjátok a végső győzelmet! Az Iszlám Állam az igazak véréből születik és a szent háborúból ered.

A videókon szereplő migránsok bemutatják azt is, hogyan is használnák a fegyvereiket, ha valaki megpróbálná megállítani őket. Külön része a kiképzésnek a határkerítés megrongálása és átvágása, amihez eszközöket is biztosítanak.

 

Fosztogatják a tanyákat a migránsok

 

A szerbiai Pannon RTV birtokába jutott egy olyan felvétel, ahol a szerb-magyar határ közvetlen közelében, egy királyhalmi tanyán a birka karámba mászik be egy migráns, ahol rövid kergetőzés után egy birkát visz magával.

Mint írják, az eset nem egyedi, már többször panaszkodtak a gazdák, hogy az illegális bevándorlók megtizedelik az állatállományt. Egy nevét és arcát nem vállaló királyhalmi fiatalember nyilatkozott a lapnak. Ő is azon a környéken lakik, ahol folyamatosan vonulnak az illegális bevándorlók. 

„Minden nap reggel meg ilyen öt óra délután környékén szoktak itt az új út mellett menni, meg a temető felől, meg a birkás tanya felől ugye, és nagyon veszélyes. A gyerekeket nem lehet kiengedni este főleg, meg nappal.” 

A migránsok fosztogatása nem csak a határ túloldalán jellemző. Lapunk is rendszeresen kap olyan olvasói levelet, ahol hasonló esetekről számolnak be a homokhátsági gazdák.

Nemzetközi embercsempész bandát füleltek le

A német rendőrség egy rajtaütés során őrizetbe vette egy tíztagú bűnbanda három tagját, akik illegálisan vittek az országba külföldi állampolgárokat. A banda tagjai között vannak német, szír, lengyel és szerb állampolgárok is. A hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy az úgynevezett balkáni útvonalon Németországba csempésztek több illegális migránst. A feltételezések szerint legalább 60 fő jutott el így Németországba Magyarországon, Szlovákián, Lengyelországon keresztül. A migránsok azért, hogy Szerbiából eljuttassák őket Németországba, fejenként akár 1100 eurót is fizettek.


 


 


 


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.