Hírzóna

10. Szarmata Szombat a Régészeti Parkban

10. Szarmata Szombat a Régészeti Parkban

Márton Andrea
2023. november 18., szombat
10. Szarmata Szombat a Régészeti Parkban

Programokban gazdag volt 10. Szarmata Szombat a Régészeti Parkban Bordányban, ahol 10.00 órától 16.00 óráig várta a Pannonia Sarmatica Hagyományőrző Csapata. Különféle kézművesekkel és termékeikkel is találkozhattak a látogatók, ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető portékákat árultak az árusok.

A Pannonia Sarmatica csapata a Szent László Haditorna Egyesület kebelén belül jött létre, s célul tűzte ki a Kárpát-medencei szarmaták életmódjának bemutatását, akik a Kr. u. 1-4. század között uralták az Alföldet. A szarmaták méltatlanul elfeledett nép, kevesen hallottak róluk, pedig jelentős szerepet játszottak nem csak Pannonia provincia római korának életében, de rokonaik s leszármazottaik, a jászok, a mai magyarságnak is fontos részét képezik. Iráni eredetű lovasnomád népként, akik a Kárpát-medencében telepedtek le, azt a sztyeppei kultúrát képviselik, melyet később, a türk népek felemelkedése után a szintén keletről érkező hunok, avarok, magyarok is, így a róluk szóló ismeretanyag bővítése egyúttal nemzeti önismeretünket is erősíti.

A Pannonia Sarmatica ezen az úton kíván elkísérni minden érdeklődőt, hogy megismerjék a szarmaták örökségét, életét, tárgyi- és szellemi kultúráját, s ez a hajdanán itt élt nép elfoglalja méltó helyét kulturális emlékezetünkben.

Június 28-án nyitotta meg kapuit a Bordányi Szarmata Régészeti Park, mely a bordányi lakosok számára kedvezményes belépőjeggyel látogatható. Elsősorban a park Facebook oldaláról érdemes tájékozódni a kulturális intézmény aktuális programjaival kapcsolatban.

Minden nyitvatartási nap egy kalandos időutazás része, de a szombatok a legkülönlegesebbek mind közül.

A szarmaták mindennapjainak külön egységeire világítanak rá vagy éppen a régészet fortélyaiba engednek betekintést.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.