Hírzóna

Ipari beruházás érkezik Szegedre, de nem akkumulátorgyár

Ipari beruházás érkezik Szegedre, de nem akkumulátorgyár

2023. október 26., csütörtök
Ipari beruházás érkezik Szegedre, de nem akkumulátorgyár

Májusban derült ki, hogy a szegedi önkormányzat és a kormány közös nevezőre jutott a város ipari fejlesztésével kapcsolatban. Akkor mint beszámoltunk róla, a meglévő, mintegy 90 hektáros beruházási célú terület 200 hektáros bővítéséről döntöttek az M43-as autópálya és az 5-ös út között, továbbá a kormány ezzel összefüggésben infrastruktúra-fejlesztéséről is határozott. Később a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az új, 300 hektárra bővítendő ipari parkot, amelyre a kormány 21 milliárd forint támogatást nyújtott Szegednek.

Különböző lapok, különböző találgatásokba kezdtek milyen beruházás érkezhet Szegedre. Főleg akkumulátorgyárról és buszgyárról lehetett olvasni, azonban mindkét hírt megcáfolták:

Sem akkumulátorgyár, sem autóbuszgyár nem fog épülni,

hanem - amennyiben aláírják a megállapodást - a BYD gyárt személyautókat Szegeden, a Magyarbusz nevű szakmai oldal információ szerint.

Jelenleg annyi tudható biztosan, hogy találtak egy lehetséges beruházót, továbbá a BYD érintettségét eddig senki sem cáfolta.

Botka László közösségi oldalán közölte:

Az ilyen beruházások esetében, üzleti érdekek miatt, érthető módon teljes „hírzárlatot” vár el a lehetséges befektető, aki több ezer új munkahelyet hozhat létre városunkban."

Bejegyzésében megerősítette, valóban nincs tervben sem akkumulátorgyártás, sem egyéb vegyipari tevékenység. Megerősítette azt is, hogy a kialakítás alatt álló 300 hektáros ipari parkban van tervben a gyár létesítése, amely terület felét már felvásárolták és a többi föld megvásárlása is folyamatban van, amely

ha nem megy, kisajátítja az önkormányzatunk"

- közölte. Hozzátette, a vonatkozó törvény szerint a földek vételárát a megyei kormányhivatal állapítja meg és a föld Szeged tulajdonába kerül.

Bejegyzését azzal zárta, mindenki megértő türelmét kéri, még nincs végleges döntés, továbbá Szeged „zöld város”, csak modern, fenntartható, környezetbarát beruházás megvalósítását támogatják.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Külgazdasági és Külügyminisztériumot, cikkünket frissítjük újabb információk esetén.

A BYD egyre nagyobb mértékben van jelen Magyarországon

A BYD autóipari üzletága jelenleg is gyárt elektromosbuszokat Komáromban, továbbá egy 10 milliárd forintos összeszerelőüzemi beruházást terveznek Fóton is.

A hónap folyamán az autógyártó megkezdte tisztán elektromos járművei értékesítését Magyarországon, a kelet-közép-európai régióban elsőként.

Szintén a hónap folyamán Sencsenben Orbán Viktor tárgyalt Vang Csuan-fuval, a BYD alapító-elnökével. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közleménye alapján a magyar kormányfő a vállalat felépítéséről, valamint magyarországi tevékenységéről kapott tájékoztatást, illetve bemutatták számára a BYD által készített legmodernebb elektromos autómodelleket.

Sencsen, 2023. október 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vang Csuan-fu, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító-elnöke (j) a BYD autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Borítókép: Totalcar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.