Hírzóna

Először dördültek el a vásárhelyi Hiúzok ágyúi (Galéria)

Először dördültek el a vásárhelyi Hiúzok ágyúi (Galéria)

2023. szeptember 19., kedd
Először dördültek el a vásárhelyi Hiúzok ágyúi (Galéria)

A Lynx gyalogsági harcjárművel tartottak éles lőgyakorlatokat szeptember közepén az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár katonái - közölte a Magyar Honvédség.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett és tavaly októberben Hódmezővásárhelyre érkezett Lynx, avagy Hiúz nevű páncélozott gyalogsági harcjárművekre történő átképzések azonnal megkezdődtek. A vezetési kiképzéseket követően a technikai eszköz fejlesztése most ért el abba a fázisba, hogy megtartották Magyarországon az első éles lövészeteket is.

A Hiúz figyelemreméltó fegyverzetének legfontosabb része a 30 milliméteres automata gépágyú, ami programozható lőszerrel való tűzvezetésre is képes, akár 3000 méteres hatótávolsággal. Ezzel párhuzamosítva található egy 7,62 milliméteres géppuska, illetve a fő fegyverzet mellett van egy távirányítású, toronyra szerelt 12,7 milliméteres géppuska is.

A kiképzési időszak alatt első körben hat magyar katona vett részt a lövészeteken, ahol sikeresen vezettek tüzet álló és mozgó célpontokra állásból, illetve mozgás közben végrehajtott lőgyakorlatok során.

Szeptemberben több száz újonc jelentkezett a „Hiúz-zászlóaljba”

Az „Embert a vasra!” szlogennel meghirdetett Lynx-programra jelentkezők a múlt hét elején lépték át a hódmezővásárhelyi laktanya kapuját. A sikeres toborzókampányról és a Hiúz páncélozott gyalogsági harcjárműveket kezelő állomány kiképzéséről Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka és Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka beszélt a Spirit FM „Katonadolog” műsorának szeptember 14-ei adásában.

„A jelentkezők száma bőven meghaladta az előrejelzettet. Ez tükröződik abban is, hogy az előzetesen egy napra tervezett bevonultatásra végül két nap alatt került sor. Köszönjük a társadalom támogatását és a közigazgatási szervek segítségét! Úgy gondolom, hogy a feladatot teljesítettük” – értékelte az elmúlt időszak tevékenységét Durgó Tamás alezredes, a toborzást lebonyolító parancsnokság vezetője.

A többezer érdeklődő közül majdnem ötszázan jelentkeztek a „Hiúz-zászlóaljba” és közülük végül közel négyszázan érkeztek meg Hódmezővásárhelyre szeptember 11-én és 12-én. A sok helyszínes – természetesen fizikai felmérést is magában foglaló – felvételi eljárás végén

244 katonajelöltet vettek a páncélozott gyalogdandár állományába.

Képek: Magyar Honvédség

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.