Hírzóna

Elkészült Paks II. betonkeverő üzeme, épül a betonvas szerelő üzem

Elkészült Paks II. betonkeverő üzeme, épül a betonvas szerelő üzem

2023. szeptember 23., szombat
Elkészült Paks II. betonkeverő üzeme, épül a betonvas szerelő üzem

A Roszatom vezérigazgatója felkereste a Paks II. Atomerőmű építési területét és bejelentette, hogy a tervek szerint 2025-ig megtörténik az első adag beton beöntése az 5. blokk alapjába - közölte lapunkkal a Roszatom.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami vállalat vezérigazgatója 2023. szeptember 22-én Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatójának társaságában felkereste a Paks II. Atomerőmű építési területét. Az Európai Unió területén az egyetlen, orosz technológiával – VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkokkal épülő atomerőműben tett mostani, magas szintű látogatás az első azt követően, hogy a projekt átlépett a megvalósítás fő szakaszába.

Jelenleg az építési területen már befejeződött a betonkeverő üzem építése és folytatódik a betonvas szerelő üzem létesítése.

Zajlik a talaj kitermelése a majdani 6. blokk területén a munkagödör mínusz 5 méteres mélységéig, azaz a talajvíz szintjéig. A hasonló munkálatokat már elvégezték korábban az 5-ös blokk területén. A következő szakasz a talajszilárdítás lesz a majdani blokkok területén, amely a munkagödör kialakítását és az első adag beton alaptestbe történő beöntésének előkészítését teszi lehetővé. Ehhez összesen több mint 1 millió köbméternyi talaj eltávolítására lesz szükség. Jövőre már ezernél is többen, az építkezés csúcspontján pedig több mint tízezren fognak dolgozni az építési területen.

A múlt hónapban megkezdődött a Paks II. Atomerőmű új blokkjainak megvalósításának fő szakasza. Intenzív munkát folytatunk az építési területen és folyamatosan növeljük a tempót. Azzal számolunk, hogy az első adag betont a következő év végén vagy 2025. év elején beöntjük az alaptestbe”

– közölte Alekszej Lihacsov.

A Roszatom termelőegységeinél – összhangban a magyar nukleáris hatóság engedélyeivel – megkezdődik a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása. A munkába aktívan bekapcsolódnak a magyar beszállító cégek is.

Jelenleg a projektben a különböző területeken több mint 140 magyar cég vesz részt.

A Paks II. Atomerőmű az első, orosz technológiával megvalósuló projekt az Európai Unió területén. A magyar nukleáris hatóság által kiadott létesítési engedély igazolja, hogy a projekt megfelel a magyar és az európai nukleáris biztonsági előírásoknak. Európa jelenleg számottevő energiaellátási problémákkal szembesül. Mind több ország ismeri fel, hogy az atomenergetika fejlesztése és a partneri kapcsolatok fenntartása a biztonságos energiaellátás záloga”

– közölte a Roszatom vezetője.

A Paks II. Atomerőmű építési projekt a 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi egyezmény, valamint az atomerőmű építéséről szóló szerződések alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű 2022. augusztusában kapta meg a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs egységgel létesülő atomerőmű kulcsrakészen valósul meg. A Paks II. Atomerőmű blokkjainak garantált üzemideje 60 év. A Paksi Atomerőműben négy VVER-440-es egység termeli jelenleg az elektromos energiát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.