Hírzóna

Teljesen egyedülálló gyűjteményt digitalizáltak az SZTE-n

Teljesen egyedülálló gyűjteményt digitalizáltak az SZTE-n

2023. július 5., szerda
Teljesen egyedülálló gyűjteményt digitalizáltak az SZTE-n

Az SZTE Klebelsberg Kunó könyvtárának szkennerével Tóth Ádám, az SZTE biológia-földrajz szakos hallgatója és a könyvtár munkatársai végezték a munkát. Ádám a szakdolgozatát is erről a gyűjteményről írta, emellett 2021 óta az MTA-SZTE földrajz szakmódszertani kutatócsoportjában is dolgozik.

A földrajzkönyv-gyűjtemény Szilassi Péter, az SZTE docensének a tulajdona. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködése tette lehetőve a digitalizálást. A gyűjtemény legrégebbi darabja 1842-ből származik. A kollekció több, mint 180 évet fed le.

"A földrajzi ismeretek fejlődésének nyomon követésén túl megragadott a tankönyvek archaikus nyelvezete, és az is, hogy mennyi érdekességet mesélnek el egy adott történelmi időszakról. A XIX. század közepének szerzői közül módszertani szempontból többen meghaladták korukat, hiszen már ekkor atlasz használatát javasolják a tanulóknak, gondolkodtató kérdésekkel, számítási feladatokkal munkáltatták a tanulókat. A most digitalizált könyvek tehát nemcsak korrajzok, de szórakoztató olvasmányok is, néhány oldalankét meglepő szófordulatokkal vagy tudományos állításokkal. Ezek a földrajztankönyvek olyan tudománytörténeti értékek, amelyeket nem szerettünk volna veszni hagyni"

– mondta Szilassi Péter, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyetemi docense.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.