Hírzóna

Megnöveli a kötelező akciók mértékét a kormány

Megnöveli a kötelező akciók mértékét a kormány

2023. június 28., szerda
Megnöveli a kötelező akciók mértékét a kormány

Az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított - legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében - derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium legfrissebb közleményéből.

Mint a közleményben írják, a szankciós infláció a kormányzat korábbi intézkedéseinek köszönhetően idén januárban tetőzött, májusban 2020 novembere óta először csökkent "látható módon", júniusban pedig akár 20 százalék alá csökkenhet. Az újabb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ez a tendencia tovább fog erősödni, minden esély megvan arra, hogy már az év vége előtt egyszámjegyűre csökkenjen az infláció - írta közleményében a GFM.

Mindez lehetővé tette, hogy a kormány kivezesse a már mintegy másfél éve működő élelmiszer-árstop intézményét azzal, hogy a kivezetésre augusztus elsejével kerül sor. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók.

Ezzel párhuzamosan a kormány az árverseny további fokozása és a családok védelme érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított -

legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében - idézte fel a tárca.

A kormány arról is döntött, hogy azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani.

Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár. Az intézkedés így amellett, hogy továbbra is kedvező áron teszi elérhetővé az alapvető élelmiszereket, 2023 augusztusától jelentősen kibővíti a jelenlegi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat, amely a kötelező akciónak köszönhetően rendelkezésre áll a vásárlók számára az üzletekben - ismertette a minisztérium. A kormány célja változatlan, a családok és a gazdaság megvédése érdekében év végére egyszámjegyűre kell csökkenti a szankciós inflációt. A most bejelentett intézkedéseken túlmutatóan ezt a célt fogja szolgálni a 2023. július 1-jén induló online árfigyelő rendszer is - írta közleményében a GFM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.