Hírzóna

Bővül a Szép-kártya, új árplafon kerül bevezetésre

Bővül a Szép-kártya, új árplafon kerül bevezetésre

2023. június 19., hétfő
Bővül a Szép-kártya, új árplafon kerül bevezetésre

A legfontosabb, hogy Magyarországnak legyen 2024-es költségvetése, ami garantálja az ország biztonságát - fogalmazott Gulyás Gergely a kormányinfón, majd hozzátette: Elegendő forrást biztosítunk ahhoz, a rendszerváltás óta először, hogy a NATO vállalásainknak is megfeleljünk: ez azt jelenti, hogy a védelmi kiadások két százalékát teszik ki a magyar GDP-nek

Árplafon kerül az áramra

Új gazdaságvédelmi akciótervet fogadtak el, amellyel egyszerre igyekeznek enyhíteni a vállalkozókra nehezedő terheket és lendületet vinni a gazdaságba.

A miniszter kiemelte, az egyik legnagyobb probléma a vállalkozások számára jelenleg az energiaár, azon belül is főleg az áram. A vállalatok 80 százaléka rögzített árra szerződött tavaly, amely miatt a vállalkozások harmada 320 euró/megawatt fölötti árat fizet, de az átlag is 250 euró/megawatt fölött fizet. 

A feldolgozóiparban, szálláshelyszolgáltatásban és raktározás-szállítás szektorban árplafont vezetnek be az áramra, nettó 200 euró/megawatt értékben.

Ez az intézkedés több mint ötezer vállalkozásnak segít, és több mint negyvenmilliárd forint költségvetési kiadást jelent. Cserébe azt várják, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásaikat, és ne emeljék az árakat"

- mondta a miniszter.

Nő a Szép-kártya keretösszege és a felhasználási lehetőség köre is

További 200 ezer forinttal emelik a Szép-kártya keretét, amellyel összesen már 650 ezer forintra emelkedik a kiutalható cafetéria. További módosítás, hogy

augusztus 1-től december 31-ig hideg élelmiszert is lehet vásárolni a kártyával.

Harcolnak a migránskvóta ellen, az uniós források feltételeit teljesítettük

Gulyás Gergely ismét hangsúlyozta, továbbra is veszélyesnek tartja a kormány a migránskvótát. Mint kifejtette: a migránskvóta bevezetése egy meghívólevelet jelentene Európába.

Kiemelte azt is, a jelenlegi 30 ezres migráns kvóta szám bármikor megemelhető lenne, ha bevezetné az EU.

Vizsgálni kell majd azt is, hogy az EU nem gyakorolt-e olyan hatáskört, amit nem ruházunk át rá, vagy amit nem az uniós intézmények útján közösen gyakorlunk"

- hívta fel a figyelmet.

Az uniós pénzekkel kapcsolatban megjegyezte, hazánk teljesítette az elvárásokat. A labda jelenleg Brüsszel térfelén pattog.

Közeleg a döntés a pedagógusok új életpályamodelljéről

Az biztos, hogy július 7-én vége a parlamenti ülésszaknak, addig a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvénytervezetről is szavazni fognak"

- fogalmazott újságírói kérdésre a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.