Hírzóna

A szegedi fiatalok sem isznak és dohányoznak kevesebbet az országos átlagnál

A szegedi fiatalok sem isznak és dohányoznak kevesebbet az országos átlagnál

2023. június 26., hétfő
A szegedi fiatalok sem isznak és dohányoznak kevesebbet az országos átlagnál

A Délmagyar írta meg, hogy a pénteki közgyűlés elé került egy olyan kutatás, ami a szegedi iskolások alkohol- és drogfogyasztási, továbbá dohányzási szokásait vizsgálta. Az eredmény országos viszonylatban nem sokban különbözik, egy meglepő adat viszont van.

A felmérést a 13-18 éves korosztályban vizsgálták, 2239 diák vett részt benne. Az adatok alapján az derül ki, hogy a fiatalok 32 százaléka dohányzott már életében, 16 százaléka pedig rendszeresen ezt teszi.

A lányok azonban arányaiban többen dohányoztak már, mint a fiúk - és ez részben igaz a drogfogyasztásra is.

A legrosszabb helyzet az alkoholnál mérhető fel: a diákok közel 75 százaléka ivott már, ez a középiskolások 88 százalékát jelenti. Még érdekesebb, hogy az égetett szeszes italt választják a legtöbben, korábban a bor volt a fiatalok kedvence a lap szerint.

Az iskolások 58 százaléka részegedett már le életében legalább egyszer, a nagyivók aránya pedig 41 százalék - és itt nincs eltérés a lányok és a fiúk között.

A kábítószerek esetében a marihuána a legnépszerűbb, ezt a nyugtatók és az amfetaminok követik sorrendben - az altatókat, nyugtatókat és dizájnerdrogokat azonban több lány próbálta ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.