Hírzóna

A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek

A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek

2023. június 25., vasárnap
A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek

Idén is megemlékezett a Szegedi Zsidó Hitközség a holokauszt áldozatairól, akiket 1944. június 25-én kezdek elszállítani a hajdani, szegedi téglagyár területén kialakított gyűjtőtáborból.

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, legalább 90 embert zsúfoltak össze embertelen körülmények között a Rókusi pályaudvaron álló marhavagonokba, melyek több napi vánszorgás után érkeztek meg végcéljukhoz, a megsemmisítő táborokba. Hozzátette, a szerencsésebbek Bécs-Strasshof célállomásig mentek, ahonnan többen vissza is tértek.

Beszédében megemlítette, 2091 szegedi zsidó polgár vált a holokauszt áldozatává, 612-en munkaszolgálat során vesztették életüket.

,,Pusztulásuk társadalmi és szellemi értelemben is jóvátehetetlen veszteséget jelent." - mondta Buk István.

A megemlékezésen Salamon István holokauszt túlélő és ifj. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkésze is beszédet mondott. Iványi arról beszélt, hogy ,,az emlékezés iránti közös elköteleződésünk olyan társadalmi párbeszédet és együttélést ösztönözzék, amely egyrészről ellenáll a gyűlölködésnek, a megosztásnak, a megbélyegzésnek, a megfélemlítésnek."

A megemlékezésen részt vett Mihálffy Béla Szeged és a Homokhátság kormánypárti országgyűlési képviselője, valamint Chovanecz Kata, Német Ferenc és Haág Zalán, a Fidesz és a KDNP önkormányzati képviselői is.

(via Délmagyar)
Fotó: Gémes Sándor/Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.