Hírzóna

Elsétálhatott a belgrádi mészárlás elkövetője a rendőrségről

Elsétálhatott a belgrádi mészárlás elkövetője a rendőrségről

2023. május 4., csütörtök
Elsétálhatott a belgrádi mészárlás elkövetője a rendőrségről

Nem vonható felelősségre az a hetedikes diák, aki tegnap egy belgrádi iskolában lelőtte több diáktársát, a tanárnőjét és a biztonsági őrt. Alekszandr Vucic szerb államfő azt javasolja, hogy 14-ről 12 évre kell csökkenteni a büntethetőségi korhatárt.

Nyolc diák és az iskola biztonsági őre halt meg a vérengzésben –álla szerb rendőrség hivatalos közleményben. A hatóságok azt is megerősítették, hogy a sérültek között van a tanárnő is, hat diák epdig sürgősségi ellátásra szorul.

Kosta Kecmanovicot, aki 2009-ben született, a helyszínen elkapták. Az iskola tanulói és tanárai szerint színötös tanuló volt, ám miután elégtelent kapott történelemből, megőrült és az apja fegyverével vérengzésbe kezdett. A diák édesapja egyébként radiológus orvos.

Az ámokfutó a tantermen kívül az iskola földszintjén is végzett öt diáktársával, a biztonsági őrt és három áldozatot az iskola előcsarnokában találtak meg.

Osztálytársai szerint a fiú egy nappal az ámokfutás előtt egy születésnapi bulin vett részt velük, ahol még semmi jele nem volt annak, hogy mire készül.

Először az előcsarnokban kezdett lövöldözni, aztán ment be a tanterembe. A robajt eleinte petárdának hitték.

Nem vonható felelősségre az elkövető

Az MTI arról ír, hogy a belgrádi főügyészség szerdai közlése szerint nem vonható büntetőjogi felelősségre a fiú, mert még nem töltötte be a 14. életévét. A fiú csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők.

Alekszandar Vucsics szerb államfő szerint a büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre kell csökkenteni.

A Szabad Magyar Szó szerint a fiú egy hónapon át tervezgette tettét, Branko Ruzic oktatásügyi és Danica Grujicic egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatójukon arról számoltak be, hogy a házkutatás során kiderült, előre elkészített listája volt, amelyen azoknak a diákoknak a neve szerepelt, akiket meg akart ölni. A rendőrség a fiú édesapját letartóztatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.