Hírzóna

Orpheus Állatvédő Alapítvány: nem menő az élő húsvéti ajándék

Orpheus Állatvédő Alapítvány: nem menő az élő húsvéti ajándék

2023. április 4., kedd
Orpheus Állatvédő Alapítvány: nem menő az élő húsvéti ajándék

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak, az állati jövevényektől pedig sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Mint azt az Egyesület közleményében írja, az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak unott teherként van a lakásokban. Hozzáteszik, leginkább az állat táplálása okoz gondot a családnak, de a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék és bűz is. Az élőállat szőrére vagy tollára ráadásul egyre többen allergiásak is.

Az Egyesület arról si beszámol, hogy sokszor szélsőséges módon próbálnak megszabadulni az állatoktól: amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni.

Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Ezen felül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, akár letöltendő börtön is járhat érte.

Az Egyesület azt javasolja, megfontoltság nélkül élő állat helyett vegyünk csoki díszeket vagy plüss figurákat. Kiemelik, az Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincsen, utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.