Hírzóna

Június 30-ig meghosszabbították az árstopot, júliustól kötelező akciókat kell tartania a nagy élelmiszerláncoknak

Június 30-ig meghosszabbították az árstopot, júliustól kötelező akciókat kell tartania a nagy élelmiszerláncoknak

2023. április 20., csütörtök
Június 30-ig meghosszabbították az árstopot, júliustól kötelező akciókat kell tartania a nagy élelmiszerláncoknak

Június 30-ig meghosszabbította akormányaz árstopokat, július 1-jétől pedig akciók meghirdetésére fogja kötelezni a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncokat - jelentették aKormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: komoly gazdasági hatásai vannak az orosz-ukrán háborúnak mindenhol a világon, inflációs rekordok dőltek meg. Amíg tart a háború és szankciók vannak, addig infláció is van - mondta, emlékeztetve arra, akormánycélja, hogy év végére egyszámjegyű legyen Magyarországon az infláció, ehhez pedig sok tényezőnek kell együttesen hozzájárulnia.

A miniszter jelezte azt is, hogy figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját.

Gulyás Gergely üdvözölte a jegybank alelnökének azon nyilatkozatát, hogy a Monetáris Tanács jövő héten dönthet a kamatfolyosó felső szélének csökkentéséről.

Szentkirályi Alexandra elmondta, akormányakciók meghirdetésére fogja kötelezni a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncokat.

Akormányaz árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől: akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat - közölte akormányszóvivő csütörtökön aKormányinfón.

Szentkirályi Alexandra elmondta: az inflációs adatok javulása akormányintézkedéseinek köszönhetően már látható, de a kabinet az árak letörése érdekében egy új eszköz bevezetéséről döntött görög és francia példákat megvizsgálva.

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott.

Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni - ismertette.

Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik - közölte akormányszóvivő.

MTI/Bruzák Noémi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.