Hírzóna

A vármegyében több mint kétmilliárd forintos foglalkoztatási program indult

A vármegyében több mint kétmilliárd forintos foglalkoztatási program indult

2023. április 14., péntek
A vármegyében több mint kétmilliárd forintos foglalkoztatási program indult

Több mint kétmilliárd forintos uniós és hazai forrásból elsősorban a hátrányos helyzetűek és az inaktívak munkaerő-piaci jelenlétét javító foglalkoztatási program indult Csongrád-Csanád vármegyében - jelentette be Gémes László (Fidesz-KDNP) a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke péntekenSzegeden.

A politikus az áprilisban indult és 2025 végéig tartó programot bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a projekt célja a megyei foglalkoztatás támogatása a munkaerő-kereslet és kínálat összehangolása a térségi együttműködésre, igényfelmérése és tervezése alapozva.

A közvetlen támogatási források várhatóan ősztől lesznek elérhetők a munkáltatók és a foglalkoztatottak számára"

- tudatta az elnök.

Róth Márton főispán elmondta, a projekt tervezésekor, 2021-ben Csongrád-Csanád vármegye hatvan településén csaknem 396 ezren éltek. A vármegye 15-74 év közötti népességének 64 százaléka, 190 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak körében. Közülük 186 ezren foglalkoztatottként, 4,7 ezren munkanélküliként jelentek meg a munkaerőpiacon. A foglalkoztatási ráta 62,5 százalékos volt a vármegyében, míg a munkanélküliek aránya 2,4 százalék körül alakult. Ez a hatodik legkedvezőbb adat volt a vármegyék rangsorában. Hozzátette: a foglalkoztatási adatok azóta még tovább javultak.

A projekt során aktív eszközökkel segítik a munkát vállalni szándékozó 30 év feletti hátrányos helyzetűek, az inaktívak, valamint a GYED-ről, GYES-ről, GYET-ről visszatérő, vagy a gyermeket egyedül nevelő felnőttek munkaerőpiacra történő visszatérését - közölte a főispán.

A kormányhivatal munkatársai megkeresik a célcsoportokba tartozókat, mentorlással, információnyújtással és tanácsadással segítik munkábaállásukat. A térség foglalkoztatói között felmérik a munkaerőpiaci-igényeket, és munkáltatói roadshow keretében népszerűsítik a projektet valamennyi járásban - tudatta Róth Márton.

A program keretében a foglalkoztatók számára az új munkavállaló felvételéhez bér- és mobilitási támogatásokat biztosítanak, ezzel segítve a vállalkozások további fejlődését. A komplex támogatási rendszer így egyszerre segíti a foglalkoztatás- és a gazdaság fejlesztését - hangsúlyozta a főispán.

Borítókép: Délmagyar/Karnok Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.