Hírzóna

A Tisza teljes vonalán gyérítik a szúnyogokat

A Tisza teljes vonalán gyérítik a szúnyogokat

2023. április 17., hétfő
A Tisza teljes vonalán gyérítik a szúnyogokat

A Tisza teljes szakaszán, a Körösök mentén, a Duna felső szakaszán és a Balaton nádasaiban gyérítik aszúnyoglárvákat a héten - tájékoztatta aszúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A szakemberek 7500 hektárnyi területen végeznek biológiai légi és földfelszíni módszerrel beavatkozásokat - tartalmazza a közlemény.

Mindez azért szükséges, mert az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A lassan melegedő időben a folyók és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg aszúnyoglárvák - tették hozzá.

Azt írták, a napokban várható a Duna vízszintjének tetőzése és az előzetesen vártnál magasabb vízállásra lehet számítani. Ennek következtében továbbiszúnyoglárva-tenyészőhelyek kerülnek víz alá, ami a következő hetekben is szükségessé teszi aszúnyogok elleni védekezést. Hozzáfűzték, a szúnyoglárvák ellen használt készítmények az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az állampolgárok a saját otthonukban is sokat tehetnek aszúnyogártalom ellen a ház körüli kisebb vizek lefedésével. Ugyanis egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnekszúnyogok. Ezért az esővízgyűjtő hordókat ajánlottszúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.