Hírzóna

Nem lett kevesebb gólyafióka az aszályban

Nem lett kevesebb gólyafióka az aszályban

2023. február 21., kedd
Nem lett kevesebb gólyafióka az aszályban

Utoljára 2019-ben volt országos fehérgólya-felmérés, de de a köztes években is az ország feléről gyűjt adatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Ebből állapították meg, hogy 4100 pár fehérgólya-állomány átlagos költségi sikert ért el az aszály ellenére is - írja honlapján az Egyesület.

Hogy a kirepült fiókák milyen kondícióban vonulnak majd, arra az ad választ, mennyiről kap az Egyesület megkerülési adatokat a vonulási útvonalakból, illetve, hogy hányan térnek vissza pár év múlva ivaréretten.

Az MME szerint a nyers adatok mögött jogosan merül fel a kérdés, hogy az elmúlt év igen meleg és száraz időjárása milyen hatással volt a gólyákra? Bár a mesékben a gólya békát eszik, a valóság – mint sokszor máskor is – összetettebb.

A faj valóban kedveli a vizes, tocsogós élőhelyeket, mocsarakat, nedves réteket, de valójában bármit elfogyaszt, amit meg bír fogni és le tud nyelni.

Ez lehet földigiliszta, egér, pocok, bogár, lótücsök, szöcske, sáska, kisebb számban hal, béka, sikló.

A tavalyi száraz évben a kiégett gyepeken ennek alapján bőven jutott táplálék a gólyáknak és nem olyan hideg, sős periódus sem, melynek során a fiókák megfázhattak volna. Így összességében az átlagosnál kicsit jobb, de nem kiemelkedő volt a költési eredmény.

s hány pár gólya költött 2022-ben? Az ország nagy részét lefedő 2019. évi országos felmérés adatait alapul véve megbecsülhető az aktuálisan fel nem mért területek gólyaállománya is. Ez alapján 4100 pár körülire becsüljük a 2022-ben Magyarországon fészkelő gólyapárok számát. Ez megegyezik a 2019 óta tapasztalt állománynagysággal. Ugyanakkor az állománycsökkenés az utóbbi pár évben a környezetváltozás hatására megállt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.