Hírzóna

Nehéz körülmények között éjjel-nappal dolgozik a HUNOR mentőszervezet Törökországban

Nehéz körülmények között éjjel-nappal dolgozik a HUNOR mentőszervezet Törökországban

2023. február 11., szombat
Nehéz körülmények között éjjel-nappal dolgozik a HUNOR mentőszervezet Törökországban

Nagyon nehéz körülmények között tovább dolgozik a Hunor mentőszervezet a földrengés sújtotta Törökországban, éjjel is folytatták a kutatást a túlélők után.

"Csak a Hunor vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben tegnap este túlélőket jeleztek a kereső kutyák."

- írta közösségi oldalán a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Mint írták, apközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor az Alfa egység folytatta a kutatást. "Rengeteget kell ásnunk!" - mondták, de nem adták fel. Éjjel 2.50 perckor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, akkor a Bravo csapat vette át a munkát. 16 órányi munka sem vezetett eredményre a kísértetépületben.

A csapat minden lehetséges üreget átfésült. Ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket.

A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre halottakat találnak. Beszámolójuk szerint síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékelik.

"A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot" - fogalmazott Mukics Dániel Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mint azt megírtuk, a HUNOR mentőcsapatban több Csongrád-Csanád vámegyei, köztük három szegedi katasztrófavédő, mentési szakember is szolgálatot teljesít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.