Hírzóna

Hazaérkeztek a törökországi földrengés szegedi hősei is

Hazaérkeztek a törökországi földrengés szegedi hősei is

2023. február 13., hétfő
Hazaérkeztek a törökországi földrengés szegedi hősei is

Hazaérkezett ma kora hajnalban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kutató-mentő csapata, a Hunor Törökországból. Az egység 17 túlélőt - köztük három gyermeket - mentett ki és 29 holttestet emelt ki a romok alól a földrengés sújtotta országban, közel egy hetes megfeszített munkával.

A mentőcsapatban dolgozó három szegedi katasztrófavédő, Tátrai János, Maróthi Róbert, Süli Csaba is otthonában pihen már.

"Mindhárman épségben, sérülés nélkül értek haza Törökországból.

Ilyen esetben felmentést kapnak a szolgálat alól, két napig pihenhetnek.”-mondta lapunknak Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád megyeiKatasztrófavédelmiIgazgatóság megyei szóvivője.

A mentőegységet szállító katonai gép nem sokkal vasárnap éjfél után szállt le Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a többi között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta az érkezőket.

Fotók: MTI/Illyés Tibor

A csapat tagjainak köszöntése után a honvédelmi miniszter újságírók előtt megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a mentésben.A Magyar ember segít országon belül és országon kívül is, láthattuk ezt a koronavírus idején, az ukrajnából érkező menekültek esetében és most Törökországban is- fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzátette: a mentésben részt vevők a tudásuk legjavát adták, hogy segíthessenek.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: büszke arra, hogy azok a magyarok, akik kint voltak, bármikor tudásukat és bátorságukat adják, ha erre szüksége van az országnak.

Kitért a Magyar Honvédség állományára is, akik részben a repülőgépekkel a szállításban, valamint a magyar orvosokon keresztül voltak jelen.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a Hunor és a többi magyar mentőegység veszélyes küldetést teljesített, de mindenki épségben és egészségben hazaért.

"Nagy hálával tartozunk nekik, mert a legfontosabbat tették, fizikailag és lelkileg is embert próbáló körülmények között életeket mentettek."

- hangsúlyozta Rétvári Bence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.