Hírzóna

Szegeden is kapható, népszerű teát hívott vissza a Nébih

Szegeden is kapható, népszerű teát hívott vissza a Nébih

2023. január 5., csütörtök
Szegeden is kapható, népszerű teát hívott vissza a Nébih

Filteres kamillateát hívott vissza a forgalomból a Penny-Market Kft., mert a termék több tételében túllépték a megengedett legmagasabb értéket egyes vegyületek (pirrolizidin alkaloidok és klórpirifosz peszticid) – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A termékvisszahívás kizárólag a LOT:22/143N, L:22/216R, L:22/231R, L:22/237R tételszámú teára vonatkozik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az ezekkel az azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el. Az érintett termékeket a vásárlás helyén visszaveszik, a vételárat nyugta nélkül is visszafizetik.

Májkárosodást okozhat

Pirrolizidin alkaloidok (PA) és klórpirifosz peszticid megengedett legmagasabb értékének túllépése miatt vonják ki a terméket a forgalomból – olvasható a Nébih honlapján.

Az Index cikke szerint a pirrolizidin alkaloidok például a teanövények között elterjedő gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, amelyek a teák és gyógyteák alapanyagainak betakarításakor szennyező anyagként a teanövények közé keveredhetnek.

AZ ÉLELMISZEREKBEN ÉS TAKARMÁNYOKBAN A PIRROLIZIDIN ALKALOIDOK HOSSZÚ TÁVÚ FOGYASZTÁSA MÁJKÁROSODÁSHOZ VEZETHET.

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.