Hírzóna

Nagyot zuhant Ukrajna támogatottsága

Nagyot zuhant Ukrajna támogatottsága

2022. december 12., hétfő
Nagyot zuhant Ukrajna támogatottsága

Egy friss közvélemény-kutatásból kiderül, hogy jelentősen visszaesett Ukrajna háborús támogatottsága Európában.

A Mercator Forum on Migration and Democracy (MIDEM) nevű közvélemény-kutató szervezet 20 400 ember kérdezett meg tíz európai országból arról, hogyan látják a háborút és az ukrán menekültkrízist. A vizsgálatból az derül ki, hogy csak a válaszadók 40 százaléka szerint kellene Ukrajna támogatását folytatni. A kutatást szeptemberben és októberben végezték.

Szinte az összes vizsgált országban korlátoznak a válaszadók a menekültek számát.

A Der Spiegel által ismertetett eredmények szerint főleg Közép-Európában csökkent Ukrajna lakossági támogatottsága, azon belül is Magyarországon és Csehországban. Ez még a háború kitörésekor itt is magas volt, de mostanra már zsugorodott a szolidaritás. Ugyanakkor Németországban is már többen nem támogatnák Ukrajnát feltételek nélkül - és hasonló következtetésre lehet jutni Franciaország és Olaszország esetében is.

Hans Vorländer, aMIDEM igazgatója úgy kommentálta a kutatást, hogy az eredmények alapján újabb szolidaritási ,,stresszteszt" következik, mivel a télen újabb menekülthullám érkezhet a nyugati országokba.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.