Hírzóna

Biden szerint nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát

Biden szerint nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát

2022. november 16., szerda
Biden szerint nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát

Mint arról a SzegedMa is beszámolt, két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 8 órára összehívta  a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Orosz gyártmányú rakéta csapódott be

A lengyel külügyminisztérium késő este egy közleményben azt írta, hogy kedd délután

egy orosz gyártmányú rakéta csapódott be, és megölt két lengyel állampolgárt.

Az Index cikke szerint mindez önmagában nem jelenti azt, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát, hiszen a két hadviselő fél fegyverarzenálja közt elég nagy az egyezés. A lengyelek mindemellett közölték azt is, hogy a történtek miatt behívatták az orosz nagykövetet, és magyarázatot követeltek tőle.

Biden szerint nem Oroszországból lőtték ki a rakétát

Joe Biden amerikai elnök rendkívüli ülést hívott össze a G20-as csúcstalálkozón a világ vezetői számára, hogy megvitassák a helyzetet.

Nem akarom ezt biztosra mondani, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk a helyzetet. A pályája alapján nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki, de majd meglátjuk” – mondta.

Eszkalálódik a háború

Tálas Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője az Indexnek azt mondta, szerinte a támadás pontos részleteinek ismerete nélkül is ki lehet jelenteni már két dolgot:

AZT, HOGY AZ ESEMÉNY AZ UKRAJNAI HÁBORÚ ESZKALÁCIÓJÁT JELENTI, ÉS AZT, HOGY EZÉRT AZ ESZKALÁCIÓÉRT DÖNTŐEN OROSZORSZÁG A FELELŐS.

Mit tehet a NATO?

„Valamilyen válaszra sor kell hogy kerüljön, mert egy véletlen eszkaláció mellett sem mehet el szó nélkül a NATO” – szögezte le Tálas Péter a támadás következményeiről beszélve.

A Szakértő szerint SZINTE KIZÁRT, HOGY AKTIVÁLNÁK A SOKAT EMLEGETETT 5-ÖS CIKKELYT, AMELY MÁR EGY LEHETSÉGES VÁLASZCSAPÁSRÓL IS SZÓLNA.

Az NKE kutatója felsorolta, hogy a NATO egy ilyen esetben elméletileg mit tehet meg. Tálas Péter szerint – figyelembe véve a véletlen becsapódástól a szándékos provokációig terjedő lehetséges eseteket – elméleti síkon öt, egymásra épülő reakció képzelhető el:

  • Dönthetnének az Oroszország elleni gazdasági szankciók további szigorításáról,
  • Fokozhatnák a nyugati típusú, csúcstechnológiás fegyverek (például HIMARS-ok, harci repülők) szállítását Ukrajnának,
  • 1 vagy 2 cirkálórakétával célzott csapást mérhetnének ukrajnai orosz célpontokra,
  • Az ukrajnai orosz célpontok elleni tömeges csapás végrehajtása, például bombázással,
  • Vagy egy Oroszországon belüli célpont ellen hajthatnának végre célzott, korlátozott csapást.

Tálas Péter hangsúlyozta, hogyezek mind elméleti lehetőségek, sőt, az utóbbi három eshetőséget ő sem tartaná valószínűnek a jelenlegi esetben.

https://szegedma.hu/2022/11/rendkivuli-orban-viktor-osszehivta-a-vedelmi-tanacs-uleset

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.