Hírzóna

Olaj helyett zsír-a Szegedi Paprika Zrt. is változtatott a háború miatt

Olaj helyett zsír-a Szegedi Paprika Zrt. is változtatott a háború miatt

2022. október 12., szerda
Olaj helyett zsír-a Szegedi Paprika Zrt. is változtatott a háború miatt

Az orosz-ukrán háború több élelmiszer-válallkozást hozott nehéz helyzetbe, miután alapanyag hiány miatt változtatnia kellett a termékek erdeti összetevőin. Május óta az országos főállatorvos határozata

lehetővé teszi, hogy a magyar élelmiszer-vállalkozások helyettesítő összetevőket használjanak fel az élelmiszerekben.

Így pélfául a napraforgó-étolaj helyettesítésére a gyártóknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére. A cégeknek a próbagyártás után be kellett jelenteniük a Nébih honlapján, hogy mely termékeknél kívánják kiváltani a napraforgó-étolajat, és ehhez melyik helyettesítő alapanyagot kívánják használni. A bejelentéshez csatolni kell a gyártó saját honlapján megjelent közleményt is.

AzAgrárszektorszerint az elmúlt fél év alatt összesen 105 terméknél jelezték, hogy helyettesíteni kívánják a napraforgóolajat.

A legtöbbet összesen 77 terméket a Szegedi Paprika Zrt. jelentett be.

A konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál élt a helyettesítés lehetőségével, illetve leginkább a 400 gramm kiszerelésű konzerveknél.

A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.