Az orosz-ukrán háború több élelmiszer-válallkozást hozott nehéz helyzetbe, miután alapanyag hiány miatt változtatnia kellett a termékek erdeti összetevőin. Május óta az országos főállatorvos határozata
Így pélfául a napraforgó-étolaj helyettesítésére a gyártóknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére. A cégeknek a próbagyártás után be kellett jelenteniük a Nébih honlapján, hogy mely termékeknél kívánják kiváltani a napraforgó-étolajat, és ehhez melyik helyettesítő alapanyagot kívánják használni. A bejelentéshez csatolni kell a gyártó saját honlapján megjelent közleményt is.
AzAgrárszektorszerint az elmúlt fél év alatt összesen 105 terméknél jelezték, hogy helyettesíteni kívánják a napraforgóolajat.
A konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál élt a helyettesítés lehetőségével, illetve leginkább a 400 gramm kiszerelésű konzerveknél.
A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.