Hírzóna

Csak pénzért lehet pótolni a védettségi igazolványt

Csak pénzért lehet pótolni a védettségi igazolványt

2022. augusztus 2., kedd
Csak pénzért lehet pótolni a védettségi igazolványt

Ha elhagyja vagy cseréli valaki a védettségi igazolványát, akkor azért 3000 forintot kell fizetnie. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelete alapján a védettségi igazolvány pótlása, cseréje esetén 3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Ebből 2000 forint a védettségi igazolvány előállítási költsége.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderül, hogy a befolyt díjnak a védettségi igazolvány előállítási költségére vonatkozó részét a hatóság negyedévente összesíti, majd az összeget a  Miniszterelnöki Kabinetiroda meghatározott számlájára utalja, amelyet a kiállított védettségi igazolványok előállítási költségének fedezeteként a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közszolgáltatási szerződés keretében használja fel.

Fontos, hogy a szeptember elején hatályba lépő rendelet szerint a  díjat akkor is meg kell fizetni, ha a kérelmező a  kérelmét visszavonta, továbbá ha azt a  hatóság elutasítja, vagy az eljárást megszünteti.

Ismételten benyújtott kérelem esetén szintén újból meg kell fizetni a díjat, a hiánypótlásra visszaadott kérelmek esetében azonban nem. Túlfizetés esetén a díjtöbbletet hivatalból vagy kérelemre visszatérítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.