Hírzóna

A századelő Szegedjét meghatározó nőalakokról nyílik kiállítás a Reök-palotában

A századelő Szegedjét meghatározó nőalakokról nyílik kiállítás a Reök-palotában

2022. május 5., csütörtök
A századelő Szegedjét meghatározó nőalakokról nyílik kiállítás a Reök-palotában

Mint zöldellő fa holt kövek közülcímmel a századelő Szegedjét meghatározó öt nőalakról nyílik kiállítás szombaton a Reök-palotában. A tárlat a kultúra és művészet öt olyan képviselőjének állít emléket, akik a 20. század első néhány évtizedében éltek, alkottak Szegeden, és bár tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy város a ma is ismert kultúrközponttá válhasson, napjaink köztudatában rendszerint nem kapják meg az érdemeiknek kijáró elismerést.

Bäck ManciésKárász Juditfotográfusok,Kukovetz Nana,Vass Verafestőművészek ésFischhof Ágota, az első képesített magyar könyvtáros, "Szeged múzsája", személyiségükkel, ragyogó tehetségükkel egytől egyig hozzátettek a századelő Szegedjének szellemi felvirágzásához. Az öt hölgy, ugyan más-más okokból - s részben talán éppen női mivoltukból is fakadóan - mégsem tudta egészen kibontakoztatni ígéretes életművét.

A szecessziós palota első emeleti kiállítótérben berendezett tárlaton megjelennek a művészek saját alkotásai és több neves kortársuk róluk vagy éppen nekik készült művei, köztükMoholy-Nagy László Fischhof Ágota-portréja, a Tahiti Madonna. Emellett egy izgalmaskisfilmmel is felidézik művészetüket, életüket, személyiségüket. A kiállítás arra keresi a választ, milyen szerepet játszottak ezek a nőalakok koruk, az 1910-es, '20-as, illetve 1930-as évek Szegedjének kulturális pezsgésében; egyúttal megkísérli átfogó bemutatásukkal visszaemelni életművüket a köztudatba.

A június 12-ig látható tárlat uniós támogatással valósult meg, egy magyar-szerb határon átnyúló projekt részeként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.