Hírzóna

Újabb munkhelyteremtő beruházás Szegeden

Újabb munkhelyteremtő beruházás Szegeden

2022. március 17., csütörtök
Újabb munkhelyteremtő beruházás Szegeden

Védelmi Innovációs Kutatóintézetet hoz létre a kormány, amely a hazai egyetemek és kutatóintézetek tudásbázisán erősíti meg a védelmi ipar kutatási, fejlesztési és innovációs képességeit. Ennek egyik lába Szegeden lesz majd.

Napjainkban az ország védelme kapcsán nem csak a hadiiparról kell beszélnünk-bármennyire is hangsúlyos ez az utóbbi hetekben. Egy ország védelméhez hozzátartozik a vírusok vagy éppen környezeti katasztrófák elleni védekezés, de kibervédelem is.

– Célunk, hogy 2030-ra Magyarország védelmi ipara a térség meghatározó szereplőjévé váljon. Ennek részeként Védelmi Innovációs Kutatóintézetet hozunk létre, melynek egyik lába Szegeden lesz, ahol lézeres kutatások zajlanak majd. Erre 5 milliárd forintot fordít a kormány, a tervek szerint 2025-re készül el az épület, egészen addig a Szegedi Tudományegyetemtől bérlünk épületet a munkavégzéshez – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szegedi sajtótájékoztatóján.

Palkovics László jelezte, az intézet együttműködik majd az egyetemekkel, a védelmi ipari klaszterrel, a minisztériumokkal, a Magyar Honvédséggel, valamint azokkal a vállalatokkal is, amelyek a védelmi ipar területén dolgoznak.Sőt, a Európai Unióval és a NATO-val is együttműködnek.

A három láb

Az intézet központja Budapesten lesz majd, ezt 37 milliárd forintból építik meg, míg az másik vidéki láb Zalaegerszegen áll, itt már el is készült az 5 milliárd forintos építkezés, jelenleg a technológiai telepítés zajlik-itt különböző hadiipari eszközök validációja történik majd meg, a dróntól egészen a lánctalpas járművekig készülnek majd gépek. A szegedi építépítkezés még idén elkezdődik 5 milliárd forintnyi kormányzati pénzből. A Science Park területén, 20 hektáros területen épül meg a szegedi intézet, mely 3-4 szintes lesz, és amely 3 ezer négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkezik majd.

Bartók Csaba, a megye 1-es számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselő-jelöltje szerint a kormány mostani fejlesztésével minőségi, tudásalapú munkahelyek jönnek létre, melyek segítenek abban, hogy az egyetemen végzett fiatalok Szegeden maradjanak. Az eseményen Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókörzetének kormánypárti országgyűlési képviselő-jelöltje azt kérte Palkovics Lászlótól, hogy minél több ilyen fejlesztés, innovációs lehetőség érkezzen Szegedre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.