Hírzóna

Korszerű fűtési rendszert és új nyílászárókat is kap a Radnóti gimi

Korszerű fűtési rendszert és új nyílászárókat is kap a Radnóti gimi

2022. február 23., szerda
Korszerű fűtési rendszert és új nyílászárókat is kap a Radnóti gimi

A Radnóti Miklós Gimnázium műemlék épületének felújítását végző BMSK Sport Nonprofit Kft. adott tájékoztatást a beruházásról, amely 780 millió forintos uniós támogatásból fog megvalósulni.A kivitelezési munkák a tervek szerint novemberre fejeződnek be.

A közlemény szerint a következő hónapokban megtörténik a főépület padlásfödém-szerkezetének utólagos hőszigetelése, valamint kicserélik a főépület és a tornacsarnok homlokzati nyílászáróit, továbbá korszerűsítik a fűtési rendszert is. Az iskola villamosenergia-igénye egy részének kielégítéséről a telepítendő napelemes rendszer gondoskodik majd.

Csökken az épület üzemeltetésének energiaigénye a fejlesztés eredményeként: a számítások szerint a beruházásnak köszönhetően évente több mint 400 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

Nagymúltú épület

A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kétemeletes épülete Baumgarten Sándor tervei alapján 1898-ban készült el. Az épületben előbb fölsőbb leányiskola, majd a mai intézmény elődjeként a Magyar Királyi Főgimnázium működött. 1921-22-től a Kolozsvárról áttelepített Ferenc József Tudományegyetem használta, tíz éven át.

Az ezt követően az épületbe visszatérő gimnáziumot előbb Klauzál Gábor reformkori politikusról, a Batthyány-kormány földművelés, ipar és kereskedelmi miniszteréről, majd 1950-től Radnóti Miklós költőről nevezték el. A gimnázium épületét Novák Péter 2001-es tervei alapján bővítették egy tornateremmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.