Hírzóna

Karikó Katalin egykori kudarcaiból tanulva az alapkutatások új támogatási rendszere születhet meg

Karikó Katalin egykori kudarcaiból tanulva az alapkutatások új támogatási rendszere születhet meg

2022. február 4., péntek
Karikó Katalin egykori kudarcaiból tanulva az alapkutatások új támogatási rendszere születhet meg

A tudományos díjak mögötti világban is nagy hatást kelt Karikó Katalin személye: ezekre hozott három példát a közelmúltból a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye.

A jövőben a tudóst fogják finanszírozni, és nem a projektjét?

A tudományfinanszírozás rugalmatlanságának orvoslására új megközelítési módokról ötletelnek az amerikai Szilícium-völgy ambiciózus kutatóhelyein is. Az egyik javaslat szerint „az embereket kell finanszírozni, nem a projekteket”. Erre reagált a statnews.com 2022. február elsejei cikke, amely kifejtette, mit jelent az úgynevezett „Karikó-probléma”.

Bár mindenki számára jól ismert mára Karikó Katalin munkássága, nem kevés kudarccal nehezített utat tudhat maga mögött: az SZTE-n szerzett PhD fokozattal indult biokémikusi pályája, azonban az amerikai egyetemeken lefokozás várt, továbbá az mRNS-kutatása is alulfinanszírozott volt. Példájából tanulva sürgetik az alapkutatások finanszírozásának új modelljét - ki tudja, hány "láthatatlan Karikó" van a jelenben, és hányat tartogat még a jövő?

Ezért a statnews.com szerint sokféle, akár népszerűtlen alapkutatási témát is támogatni kell.

Újabb dokumentumfilm készült az mRNS kapcsán

Európa egyik legnagyobb közszolgálati műsorszórója, a ZDF arra a kérdésre keresett választ ismeretterjesztő filmjével, hogy az „mRNS – Hype vagy remény?” A 2022. február 3-án műsorra tűzött filmben Karikó Katalin, a magyar biokémikus elmondta: az mRNS-technológia sokak szerint alkalmatlannak tűnt terápiás megközelítésre. Ma viszont már arra számítanak, hogy a jövőben a betegségek széles skáláját lehet majd kezelni vele. Ide sorolják többek között:

  • a rákot,
  • a HIV-et,
  • a maláriát,
  • a szív- és érrendszeri,
  • valamint az autoimmun betegségeket

A világ legnagyobb tudományos társaságának tagjává választották

A Science folyóiratcsaládot megjelentető szervezethez, az élvonalbeli kutatási eredményeket népszerűsítő újság olvasójaként, már évtizedekkel ezelőtt csatlakozott Karikó Katalin. A nemzetközi tudományos térben is aktív AAAS bejelentette: tagjainak 2021-es osztályába, 564 tudós, mérnök, újító közé választotta Karikó Katalint.

Az SZTE kutatóprofesszora, az mRNS vakcina-technológia világszerte ismert fejlesztője tart előadást az AAAS éves közgyűlésének 2022. február 17-22. közötti online programján, amelynek mottója: „Erősítsük meg bizonyítékokkal!”

A világ legnagyobb multidiszciplináris tudományos társasága az American Association for the Advancement of Science (AAAS).

via SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.