Hírzóna

Sörétes puskával riasztják a kormoránokat a megyében

Sörétes puskával riasztják a kormoránokat a megyében

2022. január 10., hétfő
Sörétes puskával riasztják a kormoránokat a megyében

Az enyhe téli időben nagyjából 2-300 kormorán egyedpéldány telepszik meg a vizek közelében. A halgazdálkodók számára azonban súlyos gondokat okozhatnak.

Több száz telelő kormoráncsoportot kellett a térség vizeinek közelében a közelmúltban elriasztani. A madárfaj gyérítése egyáltalán nem cél, a kárókatona védett madár Magyarországon.

Ugyanakkor a madár akár egyetlen nap alatt is képes válogatás nélkül másfél kilogramm halat megenni, ezzel komoly károkat okozva a halgazdálkodóknak.

Oláh Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke, a Horgász Egyesületek Csongrád-Csanád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke szerint ilyenkor riasztást kérhetnek a gazdálkodók a természetvédelmi hatóságoktól, akik szakszerűen járnak el. A rendelet értelmében az 50 fős csoportosulások riasztásakor lőfegyver is használható, mivel egy ekkora egyedszámú madárraj már megszokta a környező hanghatásokat. Az utóbbi hetekben a Mártély-holtágon riasztottak sörétes puskával, több alkalommal is.

A szakértő szerint főként az északról érkező állományok jelentenek gondot, melyek a klímaváltozás miatt nem vonulnak továbbra délre, inkább hazánkban telelnek. A kormorán azért is veszélyes a halállományra elmondása szerint, mert csőrével képes a halakat megsebesíteni, így az élővilágban fertőzés alakulhat ki.

(via Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.