Hírzóna

Omikron-variáns: három vakcina sem lesz elég a BioNTech vezetője szerint

Omikron-variáns: három vakcina sem lesz elég a BioNTech vezetője szerint

2021. december 21., kedd
Omikron-variáns: három vakcina sem lesz elég a BioNTech vezetője szerint

A francia Le Monde-nak adott interjút a BioNTech biotechnológiai cég vezetője, Ugur Sahin. A koronavírus omikron változatával kapcsolatban nem túl fényes nyilatkozatot tett, mégpedig:

Tudnunk kell, hogy még a háromszor beoltottak is képesek átadni másnak a fertőzést <...>. Egyértelmű, hogy most márnagyon messze vagyunk attól a 95 százalékos hatásosságtól, amelyet az eredeti koronavírussal szemben megszereztünk.

-írta meg az Index. A vezérigazgató szerint az eddig ismert adatokból is világosan látszik, hogy kevésbé hatásosak a jelenleg használt oltóanyagok, de ha már konkrét kutatások is születnek az omikron-variánsról, még az is beigazolódhat, hogy a most gondoltnál jóval nagyobb mértékben ellenállóbb a vírusmutáns.

Ugyanakkor az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából érkező adatok némi bizakodásra adnak okot: az oltás továbbra is megakadályozza a súlyosabb szövődmények kialakulását és a Dél-Afrikai Köztársaságban végzett felmérések szerint két oltás után 70 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy valaki kórházi ápolásra szoruljon omikron fertőzés esetén.

Ugur Sahin továbbá megerősítette, hogy már dolgoznak azon az oltóanyagon, amely az omikron-variáns ellen lesz hatásos és akár márciusra megérkezhetnek az első vakcinák, amennyiben a gyógyszerészeti hatóságok is engedélyezik azt.

via Index

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.